Τη Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέκρινε η ΕΕ ως υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι η πρόταση της ΕΕ για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της ηλικίας της. Οι νόμοι του ΔΝΤ προβλέπουν ότι ο/η πρόεδρος θα πρέπει να είναι ως 65 ετών και η Γκεοργκιεβα τα έκλεισε πέρυσι.

Για να καταλήξουν στην επιλογή της Γκεοργκίεβα οι Ευρωπαίοι, χρειάστηκαν 12 ώρες διαπραγματεύσεων και ψηφοφορίας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο άλλος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής για το ΔΝΤ, ήταν ο πρώτος που συνεχάρη την Γκεοργκίεβα, αποδεχόμενος την ήττα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Χρήστο Σταϊκούρα την Παρασκευή.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, γυναίκες θα είναι στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, της ΕΚΤ- η Κριστίν Λαγκάρντ- αλλά και της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την κ. Γκεοργκίεβα συνεχάρη μέσω Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο εξελίχθηκε νωρίτερα σε θρίλερ.

Παρότι η Γκεοργκίεβα έλαβε τις περισσότερες ψήφους από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, δηλαδή το 55%.

Η Γερμανία και η Ολλανδία προέβαλαν ενστάσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, αναφέρει το Bloomberg για το τι είχε προηγηθεί.

Η υποψηφιότητά της θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η υποψηφιότητα που θα προκριθεί από την Ε.Ε. θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk