Στην πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους σήμερα Πέμπτη 1 Αυγούστου, στο καφέ του Βυζαντινού Μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων δίνοντας απαντήσεις σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, τη μετατροπή μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης, την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών που κινδυνεύουν να μείνουν ακέφαλοι, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Οι στενοί της συνεργάτες

Αρχικά παρουσίασε τους συνεργάτες της στο Υπουργείο τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου και τον γενικό γραμματέα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, αλλά και τη γνωστή δημοσιογράφο Αννα Παναγιωταρέα, η οποία ορίστηκε αμισθί σύμβουλος επικοινωνίας.

Από την πρώτη στιγμή παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά και επείγοντα θέματα και πως δεν είναι δυνατόν να τα λύσει με ένα «μαγικό ραβδάκι», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

Επένδυση στο Ελληνικό

Οπως ήταν φυσικό ψηλά στην ατζέντα τέθηκε το θέμα του Ελληνικού. Η υπουργός είπε ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα τροποποιηθεί και για αυτό τον λόγο θα επανεισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με τη διαφορά όμως ότι αυτή τη φορά θα συζητηθεί και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), καθώς στη δική του αρμοδιότητα ανήκουν τα τέσσερα κτίρια στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Η υπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, χωρίς το Υπουργείο Πολιτισμού να αποποιηθεί τον ρόλο του σχετικά με την προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πολυτεχνείο και Μουσεία

Την ίδια στιγμή το ζήτημα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προς το Ακροπόλ και η διασύνδεσή του με το Πολυτεχνείο συζητήθηκε εκτενώς. Η κυρία Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι το Πολυτεχνείο θα κρατήσει την αυτοτέλειά του και ότι η Αρχιτεκτονική Σχολή δεν πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία της στο Πολυτεχνείο, καθώς έτσι και αλλιώς αποτελεί έναν φορέα Πολιτισμού. Για την ίδια το ζητούμενο είναι η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, υπογείως και η ανάδειξη των σημαντικών του αρχαιοτήτων του, που ξεπερνούν τις 100.000. Σήμερα καλύπτει περίπου 16.500 τ.μ. Με τη δημιουργία δύο επιπέδων υπογείως, το καθένα να υπολογίζεται ότι θα έχει έκταση περίπου 15.000 τ.μ., θα είναι ουσιαστικά σαν να δημιουργούνται δύο ακόμη μουσεία.

Η ίδια μάλιστα σημείωσε ότι η υπογειοποίηση θα μπορούσε να ακολουθήσει το επιτυχημένο πρότυπο της επέκτασης της Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μελετηθεί από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς. Την ίδια στιγμή στο Ακροπόλ θα λειτουργήσει εστιατόριο με θέα την Αθήνα. Αμεσα μάλιστα θα αρχίσει η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας, με πόρους που ήδη έχουν εξασφαλισθεί από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Θα είναι πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο για ελληνικό μουσείο.

Η αλλαγή καθεστώτος των Μουσείων που δεν συνδέονται με εφορείες αρχαιοτήτων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), συζητήθηκε εκτενώς χωρίς όμως να δίνεται σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πραγματοποιηθεί. Η ηγεσία του Υπουργείου πιστεύει ότι αυτή η αλλαγή θα έχει θετικό αποτέλεσμα, ακολουθώντας έτσι το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης, δίνοντας στα μουσεία αυτά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς απασχόλησης των υπαλλήλων που θα συνεχίζουν να εργάζονται στο ΥΠΠΟ. Σημαντική είδηση είναι πάντως ότι η κυρία Μενδώνη ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή και του ανακοίνωσε ότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή.

Την ίδια στιγμή δέχθηκε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών, του Εθνικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και του Κρατικού Ωδείο Θεσσαλονίκης –  στο τελευταίο ανανεώθηκε για δύο μήνες η θητεία της παρούσας διευθύντριας, όπως δήλωσε η υπουργός. Η κυρία Μενδώνη ήταν σαφής: οι διαγωνισμοί που είχε προκηρύξει για τις θέσεις η προηγούμενη πολιτική ηγεσία έχουν ανασταλεί καθώς υπήρχαν σοβαρά νομικά προβλήματα. Πέρα όμως αυτού, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει την κατάργηση του άρθρου για τις προκυρήξεις των καλλιτεχνικών διευθυντών. Ετσι η επιλογή των προσώπων θα γίνει σύμφωνα με τους ιδρυτικούς νόμους κάθε οργανισμού, χωρίς όμως να αποκλείεται σε μεταγενέστερη φάση να επιστρέψουμε στη λογική των προκηρύξεων με το υπουργείο να μελετά τον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αμεσα λοιπόν θα διοριστούν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, ώστε οι οργανισμοί να μην μείνουν ακέφαλοι. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να ανανεωθεί κάποια θητεία. Οσο αφορά πάντως τα ΔΣ των οργανισμών δεν απέκλεισε την ανανέωση της θητείας κάποιων προσώπων.

ΕΜΣΤ και Πινακοθήκη

Σχετικά με την Εθνική Πινακοθήκη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει μέσα στον Οκτώβρη του 2020 όπως είχε ανακοινωθεί και πως περιμένει να ενημερωθεί άμεσα από τους μηχανικούς του έργου για την πορεία των εργασιών που φαίνεται να μην προχωρούν. Οσο αναφορά τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ, αυτού του σύγχρονου Γεφυριού της Αρτας – δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει μέσα στον Οκτώβριο. Αλλωστε είναι εξαιρετικής σημασίας το πρόσωπο το οποίο θα επιλεγεί ως διευθυντής του.

Αυριο θα επισκεφθεί το υπουργείο Πολιτισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα η κυρία Μενδώνη αστειευόμενη είπε ότι οι εργασίες ευπρεπισμού στην είσοδο του υπουργείου δεν συνδέονται με την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Οπως τόνισε αυτή η συνάντηση είναι μόνη η αρχή, καθώς έπονται και άλλες ενημερώσεις και συνεντεύξεις Τύπου, όπως για παράδειγμα για την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η συζήτηση έκλεισε με μία αινιγματική φράση από την Υπουργό. «Κάποιοι μιλούν για σκελετούς στην ντουλάπα. Θέλω να πω ότι αν σηκωθούν τα χαλιά είναι πολλά περισσότερα τα απορρίμματα».