Πριμ σε όσους πληρώνουν το δάνειό τους – Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Παραδείγματα με το κέρδος που μπορεί να έχει ένας συνεπής δανειολήπτης. Τι κάνει η Εθνική Τράπεζα, ποιοι κερδίζουν και πόσα με συγκεκριμένο πρόγραμμα

Υστερα από 10 χρόνια κρίσης έφτασε η ώρα της επιβράβευσης για τους καλοπληρωτές. Ο λόγος για τους δανειολήπτες που, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων, συνέχισαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, κόβοντας ενδεχομένως άλλες δαπάνες από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ένα νέο πλέγμα δράσεων που προβλέπει την ανταμοιβή όλων όσοι παρέμειναν συνεπείς στην εξυπηρέτηση του χρέους τους τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και την παροχή επιπλέον κινήτρων για να παραμείνουν «πράσινοι» μέχρι τέλους. Συγκεκριμένα, θα επιστρέφει κάθε χρόνο στους λογαριασμούς των δανειοληπτών το 5% των τόκων που πληρώνουν και θα προσφέρει δωρεάν αγορές σε όλο το δίκτυο των συνεργατών της, ίση με το 2% της αξίας των ετήσιων συναλλαγών με κάρτες σε συνεργαζόμενα σουπερμάρκετ και πρατήρια καυσίμων.

Ετσι, όποιος συμπληρώνει κάθε χρόνο 12 μήνες ομαλών αποπληρωμών θα προσθέτει στο πορτοφόλι του ένα ποσό, τόσο σε μετρητά όσο και σε πόντους, τους οποίους θα μπορεί να εξαργυρώσει στα ψώνια του, πληρώνοντας στο ταμείο της επιχείρησης λιγότερο ή και καθόλου.

 

Η εξαγγελία Μητσοτάκη

Πρόκειται για την πρώτη ευρείας κλίμακας παρέμβαση αυτού του είδους στο τραπεζικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες κινήσεις ετοιμάζουν και οι άλλες τράπεζες. Στα επιτελεία των υπόλοιπων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η αναζήτηση τρόπων για μια ανάλογη ανταμοιβή των πελατών τους. Στόχος είναι η βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών και η εξάλειψη των στρεβλώσεων του συστήματος που, εξαιτίας των οριζόντιων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας από το 2010 μέχρι σήμερα, επί της ουσίας επιδοτούσε τους κακοπληρωτές.

Με την πρωτοβουλία αυτή, που κινείται στη λογική των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβράβευση των καλοπληρωτών, ανοίγει ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών που θα ευνοήσει όσους δεν καθυστερούν την εξόφληση των δανείων τους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά, το νέο πρόγραμμα «επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες, τους πελάτες που με μόχθο έμειναν ενήμεροι αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης για να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους στην τράπεζα». Οπως εξηγεί ο ίδιος, η κίνηση αυτή «βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις αρχές περί του αισθήματος δικαίου και τις κοινωνικές αξίες που υπηρετεί σταθερά η Εθνική Τράπεζα».

Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι πελάτες των οποίων η εκταμίευση του στεγαστικού δανείου έγινε πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια, δηλαδή τον Αύγουστο του 2014 και νωρίτερα, και παραμένουν ενήμεροι τους τελευταίους 60 μήνες. Η επιβράβευση μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος στο τέλος κάθε έτους και αφορά όσους υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους την τελευταία πενταετία (Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2019).

Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιανουάριο του 2020 οι δανειολήπτες θα λάβουν το 1/3 της ετήσιας επιβράβευσης που αντιστοιχεί στην εμπρόθεσμη καταβολή δόσεων το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο του 2021 η ανταμοιβή τους για το 2020. Αναλυτικότερα, η ανταμοιβή θα δίνεται με τρεις τρόπους:

– Επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση. Η επιστροφή αποδίδεται απολογιστικά κάθε Ιανουάριο για το έτος που πέρασε.

– Επιβράβευση 2% επιπλέον όφελος στις καθημερινές συναλλαγές μέσω του προγράμματος go4more σε επιλεγμένες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους των σουπερμάρκετ και των πρατηρίων καυσίμων. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πόντους που αποδίδονται απολογιστικά κάθε Ιανουάριο για το έτος που πέρασε.

– Επιπρόσθετα, κερδίζουν μέσω του προγράμματος go4more 1 πόντο ανά 1 ευρώ πληρωμής μηνιαίας δόσης. Αποδίδονται ανά τρίμηνο και αντιστοιχούν στο 0,25% επί της καταβαλλόμενης δόσης, συμπεριλαμβανομένου κεφαλαίου και τόκων.

Ολοι οι go4more πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν στο δίκτυο των 6.800 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Παράδειγμα επιβράβευσης

Εστω στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, 30ετούς διάρκεια που ελήφθη πριν από 6 χρόνια με επιτόκιο 3%.

Ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 2020 τόκους 3.800 ευρώ περίπου με μηνιαία δόση να ανέρχεται στα 632 ευρώ.

Το ίδιο νοικοκυριό πραγματοποιεί κάθε χρόνο δαπάνες σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων ύψους 6.000 ευρώ.

Αν παραμείνει συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς και επιλέξει συνεργάτες του προγράμματος go4more για τρόφιμα και καύσιμα, τον Ιανουάριο του 2021 θα κερδίσει τα εξής:

  • Θα πιστωθούν στον λογαριασμό του περίπου 190 ευρώ
  • Θα κερδίσει 120 ευρώ δωρεάν αγορέ στους συνεργάτες του προγράμματος επιβράβευσης go4more μέσω των 48.000 πόντων που θα πιστωθούν στην κάρτα του από τις αγορές του σε συνεργαζόμενα με την τράπεζα σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων.
  • Θα κερδίσει επιπλέον 7.584 go4more πόντους, στο πλαίσιο του μόνιμου προγράμματος επιβράβευσης της τράπεζας, οι οποίοι πιστώνονται στην κάρτα του ανά τρίμηνο. Οι πόντοι αυτοί αντιστοιχούν σε 19 ευρώ περίπου.

Δηλαδή το συνολικό κέρδος στο 12μηνο διαμορφώνεται σε 330 ευρώ περίπου ή ένα ποσό ίσο με το 1.2 μιας μηνιαίας δόσης. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2020 ο δανειολήπτης θα λάβει το 1/3 της παραπάνω ανταμοιβής, ήτοι 110 ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία