Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Βόρεια Καρολίνα, έκανε θετικά σχόλια τόσο για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και για το φίλο του Δημοκρατικό Ελάιζα Κάμινγκς, που «στοχοποιήθηκε» από τον πρόεδρο Τραμπ μέσω μιας σειράς επιθετικών αναρτήσεων στο Twitter.

Οι αναρτήσεις αυτές, που έγιναν από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είχαν ως σημεία αναφοράς τόσο το χαρακτήρα του όσο και την εκλογική περιφέρεια του Κάμινγκς.

Ο Μίντοους βρέθηκε εν τω μέσω της κλιμάκωσης της πολιτικής διαμάχης μεταξύ των δύο ανδρών, καθώς διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις και με τους δύο, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο ίδιος σχολίασε την κατάσταση μέσω ενός γραπτού μηνύματος που έστειλε στον πολιτικό σχολιαστή του CNN Ρικ Σαντοράμ, πρώην μέλος της Γερουσίας με τους Ρεπουμπλικάνους από την Πενσιλβάνια.

Ο σχολιαστής διάβασε χθες το μήνυμα στην εκπομπή του CNN “The Lead with Jake Tapper.”

Ο Σαντοράμ κι ο Μίντοους είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους στον Τάπερ, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το μήνυμα.

«Κανένας δε δουλεύει πιο σκληρά για την περιφέρειά του από τον Ελάιζα» έγραψε ο Μίντοους στο μήνυμα. «Είναι παθιασμένος με τους ανθρώπους που εκπροσωπεί, και όχι, ο Ελάιζα δεν είναι ρατσιστής. Είμαι φίλος και με τους δύο, τον πρόεδρο Τραμπ και τον [πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων] Κάμινγκς. Τους γνωρίζω καλά και τους δύο και κανένας τους δεν είναι ρατσιστής».

Το Σάββατο ο πρόεδρος Τραμπ είχε επιτεθεί φραστικά στον Κάμινγκς, που πρόσφατα άσκησε κριτική για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι συνθήκες στην εκλογική περιφέρεια του Κάμινγκς, που περιλαμβάνει και τμήματα της Βαλτιμόρης, είναι «ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ και πιο επικίνδυνες» από αυτές στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, ενώ χαρακτήρισε [την εκλογική περιφέρεια του Κάμινγκς] ως «έναν πολύ επικίνδυνο και σιχαμερό τόπο».

Ο Σαντοράμ είπε επίσης πως ο Μίντοους προσφέρθηκε να πάει στη Βαλτιμόρη μαζί με τον Τραμπ, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση της πόλης.

Μέσα στο 2019 ο Κάμινγκς υπεράσπισε τον Μίντοους, μετά την κίνηση της βουλευτού των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ, η οποία χαρακτήρισε ως «ρατσιστική» τη χρησιμοποίηση μιας μαύρης γυναίκας [από τον Μίντοους] ως «στήριγμα» προκειμένου να αντικρούσει ρατσιστικούς ισχυρισμούς σε βάρος του προέδρου Τραμπ.

«Είστε ένας από τους φίλους μου. Γνωρίζω ότι αυτό προκαλεί σοκ σε πολλούς ανθρώπους» δήλωσε ο Κάμινγκς για τον Μίντοους, μετά το επεισόδιο με τις αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter.

«Το ίδιο ισχύει και για εμένα κύριε πρόεδρε» απάντησε ο Μίντοους.

Ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε πρόσφατα κατά των ηγετών της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, αλλά και κατά ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εκμεταλλευόμενος το κλίμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την εκλογική του βάση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι φραστικές επιθέσεις του προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενίσχυσαν την κριτική που δέχεται ο ίδιος για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τους μαύρους πολιτικούς αντιπάλους του, ενώ αναζωπυρώθηκε μια νέα συζήτηση σχετικά με τη χρήση ακραίας ρητορικής για πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Τραμπ έγραψε την Κυριακή στο Twitter: «Παρακαλώ κάποιος να εξηγήσει στη Νάνσι Πελόζι, την οποία πρόσφατα χαρακτήρισαν ρατσίστρια μέσα στο κόμμα της, ότι δεν υπάρχει κάποιο λάθος στην ανάδειξη του γεγονότος ότι το μέλος του Κογκρέσου Ελάιζα Κάμινγκς κάνει μια πολύ φτωχή δουλειά για την περιφέρειά του, αλλά και για την πόλη της Βαλτιμόρης».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι Δημοκρατικοί παίζουν πάντα το χαρτί του ρατσισμού, όταν στην πραγματικότητα έχουν κάνει τόσο λίγα για τον μεγάλο αφροαμερικανικό λαό του Έθνους μας… Ο Ελάιζα Κάμινγκς έχει αποτύχει οικτρά!»

Οι αναρτήσεις του αμερικανού προέδρου συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τον Τραμπ να χαρακτηρίζει τον Ελάιζα ως «το ρατσιστή Ελάιζα Κάμινγκς» σε κάποιο σημείο των αναρτήσεών του.

«Αν ο ρατσιστής Ελάιζα Κάμινγκς επικεντρώσει την ενέργειά του για να βοηθήσει τους καλούς ανθρώπους της περιφέρειάς του και της Βαλτιμόρης, ίσως θα βοηθήσει για να διορθωθεί το χάλι που προκλήθηκε από τα αρκετά χρόνια της ανίκανης ηγεσίας του. Η ακραία εποπτεία του είναι ένα αστείο!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Οι φραστικές επιθέσεις του Τραμπ κατά του Κάμινγκς άρχισαν από το Σάββατο, με μια σειρά αναρτήσεων που συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα κι ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

«Ο Κάμινγκς δεν έχει κάνει τίποτα πέρα από το να χρησιμοποιήσει τη Βαλτιμόρη. Ωστόσο, η κοινή γνώμη γίνεται πιο σοφή για την κακή δουλειά που κάνει» έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ σε μία από τις αναρτήσεις του.

Σε μία άλλη ανάρτησή του ο ίδιος ισχυρίστηκε για τον Κάμινγκς: «Η περιφέρειά του θεωρείται η Χειρότερη στις ΗΠΑ».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Βαλτιμόρη ως «Κατακλυσμένη από τα ποντίκια και τα τρωκτικά».

Ο Κάμινγκς εκλέχθηκε πρώτη φορά το 1996 και είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η περιφέρειά του, στην οποία πλειοψηφούν οι μαύροι, έχει την έδρα της στη Βαλτιμόρη.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, μιλώντας στην εκπομπή Fox News Sunday την Κυριακή, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίζεται τον εαυτό του κατά των όσων χαρακτήρισε ως «ψέματα» από τον Κάμινγκς σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα με το Μεξικό, όπως και ζητώντας την προσοχή σε απαράδεκτες ενέργειες των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να πραγματοποιήσουν έρευνες σε βάρος του.

Ο ίδιος δήλωσε στον Κρις Γουάλας ότι οι αναρτήσεις του προέδρου στο Twitter ήταν απαραίτητες, ώστε να κρατηθεί σωστά κάποιο μέτρο, καθώς ο Γουάλας τις χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη μορφή ρατσιστικού στερεότυπου».

«Δεν έχει ούτε στο ελάχιστο να κάνει με το ρατσισμό» παρατήρησε ο Μαλβέινι.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)