Σφοδρές αντιδράσεις κατά του Μητροπολίτη Μόρφου για τις ρατσιστικές δηλώσεις του

Αντιμέτωπος και με την αντίδραση της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και την ίδια την κυβέρνησης βρέθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, για τις δηλώσεις του σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους, αλλά και για τις δολοφονίες γυναικών και παιδιών από τον serial killer Κύπρου «Ορέστη».

Αντιμέτωπος και με την αντίδραση της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και την ίδια την κυβέρνησης βρέθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, για τις δηλώσεις του σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους, αλλά και για τις δολοφονίες γυναικών και παιδιών από τον serial killer Κύπρου «Ορέστη».

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι η δήλωση του Μητροπολίτη Μόρφου σχετικά με την ομοφυλοφιλία θα πρέπει να αναιρεθεί με τρόπο που να αποκατασταθεί και ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών.

«Παρά το ότι η Κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα της Εκκλησίας, δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστες εκφράσεις δημοσίου λόγου που συγκρούονται με αρχές ίσων δικαιωμάτων και σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών και προκαλούν το κοινό αίσθημα», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι «είναι με πολλή προβληματισμό, αλλά και θλίψη που ακούσαμε τις πολύκροτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Δυσάρεστη έκπληξη προξενεί και η απόπειρα να «ερμηνευτεί» αυτή με βάση συνήθειες και πρακτικές της ιδιωτικής ζωής των γονέων».

Όπως αναφέρεται, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία πέραν των κοινωνικών ηθών της διαθέτει και νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη και υπηρετεί τις αρχές της ισότητας και την αξιοπρέπεια των πολιτών, ανάλογες τοποθετήσεις έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία, καθώς και τις γενικές αρχές ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, σημειώνεται, έχει προφανώς προκαλέσει αναστάτωση, αφού θίγει την υπόληψη και αξιοπρέπεια ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, ενώ επενεργεί και ως εστία αναίτιας έντασης.

Εξάλλου, προστίθεται, «ήδη εγκαλείται από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ρατσιστική αναφορά και για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναιρεθεί με τρόπο που να αποκατασταθεί και ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών».

Επίτροπος Διοικήσεως: Ρατσιστικές οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου

Τις απόψεις του Μητροπολίτη Μόρφου για την ομοφυλοφιλία, καταδικάζει σε τοποθέτησή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη αναφέρει ότι «οι δηλώσεις συγκεκριμένου Μητροπολίτη φαίνεται πως αναμφίβολα προσέβαλαν την γυναίκα ,την μητρότητα και την διαφορετικότητα ως προς τη την επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αναμφίβολα προσέβαλαν την υπόληψη συγκεκριμένων προσώπων, ενώ συνάμα για μια ακόμη φορά θυματοποιήθηκε το γυναικείο φύλο, εφόσον με τις εν λόγω δηλώσεις έχει μετακυλιστεί στη γυναίκα το βάρος της ευθύνης της ελεύθερης επιλογής των ανθρώπων ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ιδιαίτερη δε σημασία αποκτά η αναφορά για τα πρόσωπα αυτά, ότι αναδύεται από το σώμα τους «μπόχα» η οποία δύναται να γίνει αντιληπτή από τρίτους.

Η κ. Λοττίδου στην τοποθέτηση της αναφέρει ότι οι δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου, αποτελούν ρατσιτικό λόγο, όπως προκύπτει ενώ όπως σημειώνει οι συγκεκριμένες απόψεις, έφεραν το στοιχείο της υποτίµησης και της απόρριψης.

«Λαµβάνοντας δε υπόψη ότι, ο ρατσισµός θεωρείται το σύνολο των αντιλήψεων που θεωρούν συγκεκριµένη οµάδα ανθρώπων ως υποτελή και ή κατώτερη στη βάση κάποιων ιδιαίτερων της χαραχτηριστικών, τότε δεν µπορεί παρά ο συγκεκριµένος λόγος να θεωρηθεί λόγος ρατσιστικός», σημειώνει. Η Επίτροπος επισημαίνει επίσης ότι η Πολιτεία καλείται να τηρεί µια συνεπή και συνεκτική στάση καταδικάζοντας δηλώσεις που δύναται να προαγάγουν το µίσος, την εχθρότητα, τις διακρίσεις και τον ρατσισµό.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κυβερνών κόμμα, σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Με δεδομένο τον σεβασμό του Δημοκρατικού Συναγερμού στο έργο της εκκλησίας και των εκπροσώπων αυτής, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα μπορούν να έχουν είτε τη στήριξη είτε τη σιωπηρή αποδοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου αντιβαίνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συμβαδίζουν με τα μηνύματα και με τα όσα επιτάσσει το χριστιανικό πνεύμα αλλά ούτε και εν τέλει με τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας.

Αυτή η προσβλητική ρητορική δεν έχει θέση στο έργο των ιεραρχών και στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της εκκλησίας της Κύπρου όπως τις έχουμε αναγνωρίσει ως κοινωνία και ως χώρα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΑΚΕΛ το οποίο σημειώνει: «Είναι πραγματικά με λύπη που ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, που πλέον κάνουν το γύρο του κόσμου. Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα την ομοφοβία, το μισογυνισμό και τέτοιες μεσαιωνικές αντιλήψεις από όπου κι αν προέρχονται.

Έχουμε την έντονη άποψη ότι η Ιερά Σύνοδος οφείλει να πάρει θέση για αυτές τις δηλώσεις και να ξεκαθαρίσει αν τις ασπάζεται ή όχι. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται από εκπροσώπους της ιεραρχίας, του Αρχιεπισκόπου συμπεριλαμβανομένου, παρόμοιες αντιλήψεις, είτε για τα ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας είτε για τις αμβλώσεις.

Αντίστοιχα και η Πολιτεία καλείται να πάρει θέση και μέτρα. Οι απόψεις αυτές δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικές και βαθύτατα μισάνθρωπες. Ορισμένες, τουλάχιστον, από αυτές τις τοποθετήσεις συνιστούν ρητορική μίσους, αφού υποθάλπουν την περιφρόνηση και το χλευασμό για μια κοινωνική ομάδα. Οι ιεράρχες δεν βρίσκονται πάνω από τους νόμους».

Το ΔΗΚΟ στην δική του ανακοίνωση αναφέρει: «Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τον άδικο χαμό δύο παιδικών ψυχών από τα χέρια ενός δολοφόνου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας. Επίσης, οι πρόσφατες δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, προάγουν το μίσος και τις διακρίσεις, υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων και φυσικά στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας και εγκυρότητας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τον οχετό των λόγων του Μητροπολίτη Μόρφου, που πόρρω απέχουν από την πνευματικότητα και πλήττουν το κύρος της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Μητροπολίτης Μόρφου έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση κάθε νοήμονος συμπολίτη μας. Σε ότι αφορά την Εκκλησία, είναι θέμα της Ιεράς Συνόδου να ασχοληθεί με το θέμα.

Επίσης με ανακοίνωση τοποθετήθηκε και η ΕΔΕΚ: «Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου δικαίως προκαλούν την οργή αλλά και την αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας. Είναι λυπηρό άτομα τα οποία ενώ θα έπρεπε να προάγουν την αγάπη, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη, να εκφράζουν θέσεις και απόψεις που είναι αντιεπιστημονικές και αποσκοπούν στην στοχοποίηση συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία