Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ζητεί την απόσυρση της διάταξης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που αφορά τους έμμισθους δικηγόρους, δηλαδή το άρθρο 117 του νομοσχεδίου.

Ο ΔΣΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή και ζητεί την απόσυρσή της, γιατί:

  • Είναι απολύτως άνιση και άδικη η πρόβλεψη λύσης των συμβάσεων των εμμίσθων δικηγόρων που υπηρετούν στους καταργούμενους φορείς, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται και εντάσσονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όταν για το λοιπό προσωπικό προβλέπεται η μεταφορά αυτού στην ιδρυόμενη αρχή.
  • Είναι αντίθετες στα άρθρα 42 επ. του Κώδικα Δικηγόρων οι προβλέψεις για λύση των συμβάσεων των εμμίσθων δικηγόρων χωρίς καταβολή της νομίμου αποζημιώσεως.
  • Είναι αντίθετες στις διατάξεις των άρθρων 139 επ. του Κώδικα Δικηγόρων οι προβλέψεις για παραπομπή των εμμίσθων δικηγόρων σε Πειθαρχικό Όργανο, έτερο του προβλεπομένου στον Κώδικα Δικηγόρων.
  • Είναι αντίθετη στον Κώδικα Δικηγόρων (ιδίως άρθρο 5 περ. γ’ και ε’) η προβλεπόμενη υποχρέωση των εμμίσθων δικηγόρων να συλλέγουν και να παραδίδουν στοιχεία από υποθέσεις που άλλοι συνάδελφοί τους έχουν χειριστεί.