Οικολόγοι Πράσινοι: Οι πόροι του πλανήτη εξαντλούνται επικίνδυνα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφορικά με την διαθεσιμότητα των πόρων του πλανήτη

Έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων, που θα επιβραδύνουν την εξάντληση των πόρων του πλανήτη, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι,σύμφωνα με το ΑΠΕ, με αφορμή τους υπολογισμούς της οργάνωσης Global Footprint, σύμφωνα με τους οποίους έχουν ήδη καταναλωθεί οι πόροι που θα μπορούσε αναπαραγάγει ο πλανήτης κατά το τρέχον έτος.

«Για το 2019 καταναλώσαμε 1,75 φορές περισσότερο απ’ ότι έχουν δυνατότητα να παράγουν αειφορικά τα οικοσυστήματα του πλανήτη και σε ορισμένες -δυτικές κυρίως- χώρες καταγράφεται κατανάλωση 3 έως 5 φορές παραπάνω.

Υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών με τον πιο ανησυχητικό τρόπο και με επιπτώσεις που είναι ήδη εδώ, αποτυπωμένες στην κλιματική κρίση που χτυπάει αλύπητα κάθε γωνιά της γης» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσθέτουν: «Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα φθάσουμε σύντομα σε αδιέξοδο, γι αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα έστω και καθυστερημένα, πριν είναι αργά.

Το αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να αλλάξει αμέσως και να κυριαρχήσουν οι βιώσιμες και μόνο επιλογές, μέσα από ένα σχέδιο άμεσης μετάβασης προς αυτή τη λογική.

Χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο μέγιστης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πλήρης εγκατάλειψη των εξορύξεων υδρογονανθράκων, ένα μοντέλο τοπικοποιημένης παραγωγής με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, ορθή και λελογισμένη αγροδιατροφική μετάβαση και υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά με μείωση κυρίως των ζωικών πρωτεϊνών.

Επίσης, απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μια συνολικά αποτελεσματική πολιτική για την προστασία, ανάδειξη και ορθή αξιοποίηση της βιοποικιλότητας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Inbox
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk