Συνεχίζεται και σήμερα, Δευτέρα η σεισμική ακολουθία στον απόηχο του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική και του νέου 4,2 που χτύπησε την Αθήνα την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στην περιοχή του νομού Αττικής έχουν καταγραφεί περίπου δύο μετασεισμοί από το πρωί 2,3 Ρίχτερ και 2,2 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ωστόσο τονίζουν πως ακόμα χρειάζεται προσοχή.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γεράσιμου Χουλιάρα. Ο σεισμολόγος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να είμαστε έτοιμοι». Μάλιστα πρόσθεσε πως ο σεισμός της Κυριακής ήταν ασθενής και πρόσθεσε πως είναι… πολύ νωρίς για να πούμε αν «τελειώσαμε».

Πάντως ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Παράλληλα συμβούλευσε τους πολίτες να παίρνουν μέτρα προφύλαξης για την προστασία τους από τους μετασεισμούς, όπως για παράδειγμα να στερεώνουν τα βαριά αντικείμενα για να μην πέσουν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος ο κύριος σεισμός της 19ης Ιουλίου να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, απάντηση ότι είναι μικρό το μέγεθός του για μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας χθες στο One Channel ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας πως όσο απομακρυνόμαστε από τον κύριο σεισμό, δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθείται φθίνουσα πορεία στη μετασεισμική δραστηριότητα ωστόσο αραιώνει η ακολουθία.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, δήλωσε ότι δεν αποκλείονται μεγαλύτεροι μετασεισμοί από τη χθεσινή δόνηση που ταρακούνησε την Αττική.

«Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον σεισμό» είπε στο κεντρικό δελτίο του One Channel ο σεισμολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τη σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην Αττική το απόγευμα της Κυριακής.

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «ήταν ένας μεγάλος μετασεισμός 4,2 Ρίχτερ που τον περιμέναμε» και συμπλήρωσε πως «δεν με ανησυχεί, είναι μέσα στα πλαίσια που είχαμε προδιαγράψει». Τόνισε πως το επίκεντρό του βρίσκεται στο ίδιο σημείο με την σεισμική δόνηση των προηγούμενων ημερών και σημείωσε πως «δεν υπάρχουν βλάβες ή επεκτάσεις ζημιών».

Ταυτόχρονα συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι μια και «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό».