«Δεν έχουμε, προς το παρόν, ένδειξη για επάνοδο των αποφυλακισθέντων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην ένοπλη δράση. Δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια ή προεργασία, ενώ αρκετοί από αυτούς ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Επιπλέον, προ διετίας, είχαν μέσα από τις φυλακές αναφέρει – χωρίς έκδοση κειμένου – ότι η «Συνωμοσία» έκλεισε τον κύκλο της. Αποτρεπτικοί παράγοντες θεωρούμε ότι είναι οι όροι αποφυλάκισης καθώς για 7-8 χρόνια ισχύει η αναστολή και αν διαπράξουν νέο αδίκημα θα εκτίσουν πολυετείς καθείρξεις, αφού είχαν καταδίκες από 70 έως 73 χρόνια για προηγούμενα αδικήματα και είχε υπάρξει συγχώνευση ποινών. Ισως ορισμένοι διατηρήσουν έναν ρόλο ιδεολογικού καθοδηγητή του αναρχικού χώρου. Ωστόσο στις ομάδες των αντιεξουσιαστών υπάρχει μια στάση αναμονής λόγω της επιθετικής πολιτικής για τα Εξάρχεια αλλά και για την εντολή για να καταργηθεί το πολιτικό άσυλο. Δεν παύουμε, όμως, να προβληματιζόμαστε από τη δράση των «Πυρήνων» που είχαν προχωρήσει την περίοδο 2008-2016 σε περισσότερες από 160 επιθέσεις. Ακόμη συνεκτιμούμε δεκάδες κείμενα, τα όσα μνημονεύονταν στα σχέδια «Φοίνικας» και «Νέμεσις» για αναβίωση του αντάρτικου πόλης, αλλά και τις σχέσεις με ένοπλους αναρχικούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη ερευνούμε πληροφορίες ότι ορισμένοι κρατούμενοι αντιεξουσιαστές απέκτησαν χρηματικά ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από παρεμπόριο εντός των φυλακών, καθώς και ότι είχαν επαφές με έλληνες και αλλοδαπούς ποινικούς. Ομως όλα αυτά ίσως να μην έχουν οποιαδήποτε σημασία…».

15 «οπλοστάσια»

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, ύστερα από τη σταδιακή αποφυλάκιση, η τελευταία προ τριών ημερών, σχεδόν όλων των μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που θεωρείται, μαζί με τον ΕΛΑ (έδρασε την περίοδο 1975-1995), η οργάνωση με τις περισσότερες ένοπλες αλλά και εμπρηστικές επιθέσεις.

Η οργάνωση αυτή, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αριθμούσε περισσότερα από 40-60 μέλη στην πλήρη ανάπτυξή της την περίοδο 2009-2010, έχουν εντοπιστεί περίπου 15 «οπλοστάσιά» της σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ενώ είχε «βάσεις» και στη Θεσσαλονίκη. Είχε προχωρήσει σε ταυτόχρονες επιθέσεις, σε τοποθετήσεις βομβών ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος, στη συγκέντρωση της ΝΔ στο πεδίον του Αρεως, σε δικαστήρια. Οπως και σε μπαράζ αποστολών παγιδευμένων δεμάτων στην Ελλάδα, σε διεθνείς οργανισμούς και σε ξένους ηγέτες κρατών.

Η τελευταία εμφάνισή της ήταν η έκρηξη βόμβας, τον Οκτώβριο του 2016, σε βάρος της δικαστικής λειτουργού Γεωργίας Τσατάνη στην οδό Ιπποκράτους. Στο τελευταίο κείμενο τα μέλη της οργάνωσης σημείωναν «μοιραζόμαστε σκέψεις, ιδέες, προτάσεις και δημιουργούμε ανοιχτούς τόπους συνάντησης με ανθρώπους που δεν χωράνε στον κόσμο της εξουσίας και παράλληλα να οργανώσουμε παράνομες ένοπλες υποδομές και πυρήνες άμεσης δράσης που θα πραγματοποιούν επιθέσεις». Ομως από τότε μέχρι σήμερα μέλη της οργάνωσης εκμυστηρεύονταν ότι «μόνος στόχος είναι η ελευθερία τους» και ότι «τα δέκα χρόνια φυλάκισης είναι πολλά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει επιτήρηση ορισμένων υπόπτων από την ΕΛ.ΑΣ. και έχει ζητηθεί ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή απροόπτων. Ωστόσο στελέχη της Κατεχάκη επισήμαναν ότι κύριο μέλημα είναι η αποφυγή μιας νέας ένοπλης επίθεσης από τις ενεργές οργανώσεις «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και το μεικτό σχήμα αναρχικών και ποινικών. Με κύρια ένδειξη ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν στοχεύσει προ δεκαετίας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και σχετίζονταν με την αποστολή του φονικού δέματος-βόμβα που σκότωσε το καλοκαίρι του 2010 τον υπασπιστή του Γεώργιο Βασιλάκη.