Προχωρούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού. Η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και συνολικά στην ανάδειξη του λόφου.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του θεάτρου, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση – αποκατάσταση φέροντος οργανισμού θεάτρου Λυκαβηττού», συνολικού προϋπολογισμού 1,984 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Σκοπός του έργου είναι να συμβάλει με τα δύο έργα που προωθούνται – την αποκατάσταση του θεάτρου, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω στατικών προβλημάτων από το 2008, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου – στην ανάδειξη της αξίας του Λόφου του Λυκαβηττού ως διατηρητέου μνημείου και στην αναβάθμισή του ως σημαντικού δημόσιου χώρου αναψυχής ανοιχτού. Το έργο θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που έχει εκπονηθεί με μέριμνα της ΕΤΑΔ. Η απαραίτητη άδεια δόμησης εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων ενώ η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και από την ΕΤΑΔ. Εκτός από την ανακατασκευή και την ανέγερση νέων τμημάτων του θεάτρου, προβλέπεται εγκατάσταση νέου συστήματος ύδρευσης καθώς και τοποθετήσεις νέου εξοπλισμού στους χώρους υγιεινής, συστημάτων ασφάλειας, πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης, μεγαφωνικής και τηλεφωνικής εγκατάστασης κ.λπ.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον περιβάλλοντα χώρο

Παράλληλα με την προώθηση του έργου αποκατάστασης του θεάτρου προχωρεί και ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του Θεάτρου Λυκαβηττού, συνολικού προϋπολογισμού 227.244 ευρώ, ο οποίος προκηρύχθηκε στις 11 Ιουλίου από την ΕΤΑΔ. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μετατροπή του χώρου στάθμευσης και της ευρύτερης περιοχής σε έναν χώρο περιπάτου και αναψυχής, ενώ θα γίνει επανασχεδιασμός των υποστηρικτικών κτιρίων.  Στις τρεις καλύτερες προτάσεις, οι οποίες πρέπει να κατατεθούν έως τις 23 Οκτωβρίου, θα δοθεί χρηματικό βραβείο 35.000 ευρώ. Με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου δημιουργείται μια ενότητα φυσικού τοπίου γύρω από το θέατρο που θα αναδεικνύει την αισθητική αξία του, ενώ παράλληλα θα μπει και ένα ακόμη λιθαράκι στην προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας.