Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή ο πρώτος κύκλος των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής με τις απολογίες των 18 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο τελευταίος κατηγορούμενος ήταν ο Αριστοτέλης Χρυσαφίτης ,ο οποίος ισχυρίστηκε ότι  προφυλακίστηκε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας.» Αν δεν ήταν το πολιτικό ζήτημα δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα», ειπε ο κατηγορούμενος.
Πρόεδρος: Ποιό ζήτημα;
Κατηγορούμενος: Οι διώξεις όλων αυτών των ανθρώπων. Μιλάμε για ανθρώπους οικογενείαρχες, με αρχές, τίμιους. Ειναι καλοί ανθρωποι, βοηθούσαν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση εγκληματίες. Δεν θα ήμουν εγώ στο χώρο αν ήταν. Δεν έκαναν κάτι κακό.
Πρ: Απο τη άλλη υπάρχει μία ανθρωποκτονία… στη δικογραφία εκτός από τον ένα που έδωσε τις μαχαιριές, φαίνεται πως υπήρχε στο σημείο ικανός αριθμός ανθρώπων και με την παρουσία τους είχαν συμμετοχή.
Κατηγ: Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθούσα…
Πρ: Επειδή λέτε για τους υπόλοιπους οτι είναι οικογενειάρχες.. Παίρνετε θέση και για άλλους…
Κατηγ: Γνώριζα οτι είναι καλοί άνθρωποι και οικογενειάρχες.
Πάρεδρος: Ακόμα και ο Ρουπακιάς;
Κατηγ: Σε καμία περιπτωση δεν θα μου πέρασε από το μυαλό, έπεσα από τα σύννεφα, δεν τον ήξερα καλά, αλλά δεν το περίμενα..
Ο Αρ. Χρυσαφίτης υποστήριξε ότι οι κλησεις που δέχθηκε δεν είχαν καμία σχέση με τη δολοφονία, αλλά με τους συγκατηγορούμενούς του μιλούσε περί ανέμων και υδάτων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε το δικαστήριο στο τηλεφώνημα που έκανε στις 00:53 -μία ώρα μετά τη δολοφονία- ο Αρ. Χρυσαφίτης μέσω τρίτου κινητού τηλεφώνου, προς τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη. Ο κατηγορούμενος που κατέθεσε πως ύστερα από μία γιορτή βρέθηκε στις 12:30 σε φιλικό σπίτι στον Αγ. Παντελεήμονα, κατέθεσε πως ο λόγος που μίλησαν ήταν κάποια τρόφιμα που ήθελε να παραλάβει από τον Γ. Πατέλη την επόμενη ημέρα, πράγμα όμως που σχολιάστηκε αφού εκείνη την ωπρα ο τελευταίος ήταν ήδη ενήμερος για το μαχαίρωμα.
Πρόεδρος: Λέτε ότι λίγο πριν τη μία μιλάτε με τον Πατέλη για τα τρόφιμα. Σήκωσε το τηλέφωνο;
Κατηγορούμενος: Ναι. Απάντησε ο ίδιος….
(Παρατεταμένη σιωπή)
Κατηγ: Εχω λίγο….
Πρ: Έχουμε ακούσει ότι κάποια στιγμή ο Πατέλης δεν σήκωνε το τηλεφωνο, ότι έβγαινε η γυναικα του και τον απέτρεπε να μιλήσει εκείνος. Μου κάνει εντύπωση να κάθεται ο Πατέλης να συζητάει με εσας για τα τρόφιμα. Νομίζω ότι είναι μείζον ότι έχει μάθει για το μαχαίρωμα του Ρουπακιά και καθεται και συζητάει με εσάς από πού θα πάρετε τα τρόφιμα;
Κατηγ: Δεν το γνωρίζω…
Πρ: Δεν μπορείτε να το απαντήσετε. Δεν σας είπε κάτι; Δεν ήταν ταραγμένος;
Κατηγ: Όχι, δεν κατάλαβα κάτι…
Πρ: Και οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις είναι κάπως…
Κατηγ: Το καταλαβαίνω. Εγώ μίλαγα απλά στο τηλέφωνο… βρέθηκα από τα θρανία του σχολείου σε ένα κελί φυλακής. Ζήτησα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προσπάθησα να δείξω ότι δεν πείραξα κανέναν, έχω καθαρό ποινικό μητρώο.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 με την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων.