Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από το Ψευδοκράτος, καθώς την Τρίτη ο «πρωθυπουργός» και ο Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ» επισκέφτηκαν την κλειστή Αμμόχωστο ώστε να επιθεωρήσουν την περιοχή.

Η επίσκεψη έγινε σχεδόν ένα μήνα μετά την έγκριση της «κυβέρνησης» του Ψευδοκράτους για τον διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα, Μπαϊράκ, αναφέρει πως η επίσκεψη στην Αμμόχωστο έγινε την Τρίτη και μαζί με τους Τατάρ και Οζερσάι ήταν και ο διοικητής των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, ταξίαρχος Τεβφίκ Αλγκάν και ο επίσης ταξίαρχος, Τζεμάλ Βολκάν.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπει ξανά στην Αμμόχωστο και η ομάδα εμπειρογνωμόνων ώστε να αρχίσει τις εργασίες.

Προκλητική ήταν και η δήλωση του Οζερσάι στο Facebook, ο οποίος ανέφερε πως  θα ξεκινήσουν εντατικές εργασίες προκειμένου να ανοίξει και πάλι η πόλη.

Bu sabahtan itibaren Kapalı Maraş Envanter Komisyonu bölgeye girerek saha çalışmasına başlamış durumdadır. 45 yıl aradan…

Δημοσιεύτηκε από Kudret Özersay στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

«Από σήμερα η επιτροπή απογραφής έχει εισέλθει στην περιοχή. Επειτα από 45 χρόνια, για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία μελετά στην περίκλειστη πόλη» σημειώνει ο Κουντρέτ Οζερσάι και συνεχίζει: «Αυτό το μέρος θα μπορούσε να γίνει ανάσα τόσο για την Αμμόχωστο».

Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη επίσκεψη του Ψευδοκράτους στην Αμμόχωστο, καθώς αρχές του μήνα, ο Τουρκοκύπριος ΥΠΕΞ είχε αναρτήσει φωτογραφίες από την επίσκεψή του στην έρημη πόλη.

Στις φωτογραφίες από τις 2 Ιουλίου, ο Οζερσάι φαίνεται πάνω σε μία ταράτσα κτιρίου να παρατηρεί την πόλη- φάντασμα της Αμμοχώστου.

Ολες οι περιουσίες

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του NTV, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι το ψευδοκράτος, πριν κάνουν ένα βήμα θα πρέπει να δουν την κατάσταση των περιουσιών, «που ανήκαν στους παλιούς ιδιοκτήτες, τους Ελληνοκύπριους». Σημαντικό, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι έλαβαν απόφαση να κάνουν την εργασία αυτή της καταγραφής χωρίς να παραβιαστούν τα ατομικά αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ (Ίδρυμα Βακουφίων).

«Τώρα προχωράμε στην εφαρμογή. Θα κάνουμε σιγά σιγά έρευνα επί του εδάφους για την κατάσταση αυτών των κτιρίων, της υποδομής της πόλης, την κατάσταση των τουριστικών καταλυμάτων. Μετά την ολοκλήρωση αυτή της έρευνας θα αποφασίσουμε με ποιον τρόπο τα κλειστά Βαρώσια θα αποτελέσουν μέρος της κοινωνικής ζωής. Τη στασιμότητα των κλειστών Βαρωσίων, το να μείνουν έτσι, δεν το δεχόμαστε».

Δεν μπορεί, είπε, να συνεχίσει να είναι στρατιωτική περιοχή και οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στις περιουσίες εκεί να μην έχουν κανένα δεσμό/επαφή. Θα κάνουμε την περιοχή μέρος της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. «Αυτό θα γίνει μονομιάς ή σταδιακά, θα το αποφασίσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα της εργασίας που γίνεται. Η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί».

Δεν είναι πολύ ρεαλιστικό, σημείωσε, να συμβεί αυτό μια φορά – να ανοίξουν δηλαδή τα Βαρώσια στην ολότητά τους μονομιάς – ίσως σταδιακά, συμπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί και ως «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το στάτους κβο να συνεχιστεί, «να σπάσουμε αυτή την δομή».