Μια πολύ ευχάριστη είδηση σε δύο μέρη που αφορά τον ελληνικό κινηματογράφο επεφύλαξε η ανακοίνωση του προγράμματος του προσεχούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας που εφέτος γίνεται 76 ετών. Το πρώτο μέρος σχετίζεται με την συμμετοχή της τελευταίας ταινίας του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στο δωμάτιο» στο εκτός διαγωνισμού επίσημο πρόγραμμα. Το δεύτερο αφορά την συμμετοχή της μεσαίου μήκους ταινίας «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, επίσης εκτός συναγωνισμού.

Ο Κ. Γαβράς δεν χρειάζεται βεβαίως συστάσεις, κάτι που ισχύει και για την ταινία του που είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και κατά ένα μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή αρκετών Ελλήνων ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους ο Χρήστος Λούλης και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Οσο για την Κοτζαμάνη αυτή την στιγμή ανήκει στα ανερχόμενα ταλέντα του εγχώριου κινηματογράφου. Μικρού μήκους ταινίες της έχουν πάρει μέρος σε κορυφαίες φεστιβαλικές διοργανώσεις όπως των Καννών και του Βερολίνου και

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα της εφετινής 76ης Κινηματογραφικής Μόστρα περιέχει δυνατές ταινίες και μεγάλα ονόματα: φρέσκος μετά τις Κάννες και το «Κάποτε στο Χόλιγουντ», ο Μπραντ Πιτ θα δώσει το παρόν στο Λίντο (αν δεν αλλάξει κάτι) για το «Ad astra» του Τζέιμς Γκρέι στο οποίο συμπρωταγωνιστεί ο Τόμι Λι Τζόουνς και ο Ντόναλντ Σάδερλαντ. Ο βετεράνος Πολωνός δημιουργός Ρόμαν Πολάνσκι παρουσιάζει το «J’ accuse» με τους Ζαν Ντιζαρντέν, Λουί Γκαρέλ και Εμανουέλ Σενιέ, μια μεταφορά του μπεστ σέλερ του Ρόμπερτ Χάρις που με την σειρά του είναι βασισμένο στο «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά.

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ σκηνοθετεί την Μέριλ Στριπ και τον Γκάρι Ολντμαν στο «The Laundromat» και ο Τοντ Φίλιπς δίνει την δική του εκδοχή πάνω στον «Joker», τον άσπονδο εχθρό του Μπάτμαν, με τον Χοακίν Φίνιξ σε έναν ρόλο που ενδεχομένως να τον οδηγήσει στις υποψηφιότητες των επερχόμενων Οσκαρ. Ενας άλλος αμερικανός σκηνοθέτης, ο Νόα Μπάουμπαχ σκηνοθετεί την Σκάρλετ Τζοχάνσον και τον Ανταμ Ντριάβερ στην «Γαμήλια ιστορία» και ο Καναδός Ατόμ Εγκογιάν επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια απουσίας με το «Guest of honor».

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα υπάρχουν αρκετές ιταλικές ταινίες εφέτος, ανάμεσά τους οι «Μάρτιν Ιντεν» του Πιέτρο Μαρτσέλο και ο «Δήμαρχος του Ριόνε Σανιτά» του Μάριο Μαρτόνε. Ο Ιάπωνας Χορεκάζου Κόρε – Εντα, που πέρσι στις Κάννες απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα για τους «Κλέφτες καταστημάτων» μας δίνει την «Αλήθεια» με τις Κατρίν Ντενέβ και Ζιλιέτ Μπινός και τον Ιθαν Χοκ στο βασικό καστ. Τέλος, ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρόι Αντερσον, κάτοχος του Χρυσού Λέοντα για την ταινία «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του», δίνει και εφέτος το παρόν με την ταινία «About endlessness».