Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση ένα ρωσικό τάνκερ, το οποίο η Μόσχα φέρεται να χρησιμοποίησε όταν έθεσε υπό κράτηση τρία ουκρανικά και τους 24 ουκρανούς ναύτες τους, τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στην Κριμαία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της SBU, η έρευνα αποκάλυψε ότι η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας και η συνοριοφυλακή χρησιμοποίησαν ένα τάνκερ με την ονομασία Neyma «να μπλοκάρει παράνομα την κίνηση των ουκρανικών πολεμικών πλοίων Nikopol και Berdyansk και του στρατιωτικού ρυμουλκού Yani Kapu,στα στενά του Κερτς προτού παράνομα θέσει υπό κράτηση τους Ουκρανούς ναύτες και τα τρία πλοία».

Το τάνκερ, το οποίο σύμφωνα με την ουκρανική ανακοίνωση έκτοτε έχει αλλάξει το όνομά του σε Nika Spirit, τέθηκε υπό κράτηση απ’ τις ουκρανικές Αρχές αφότου έφτασε υπό ρωσική σημαία στο ουκρανικό λιμάνι της Ιζμαήλ, στις 24 Ιουλίου.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστές λεπτομέρειες για την τύχη του πληρώματος του ρωσικού τάνκερ.

Στις 25 Νοεμβρίου ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, επιβιβάστηκαν και στη συνέχεια έθεσαν υπό κράτηση τα τρία ουκρανικά πλοία κοντά στο στενό του Κερτς. Έκτοτε η Ρωσία κρατάει τους 24 ουκρανούς ναυτικούς, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως 6 ετών.

Η Μόσχα απ’ την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα ουκρανικά πλοία παρανόμως εισήλθαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Αμεση αντίδραση της Μόσχας

Απ’ την πλευρά του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο, ωστόσο ήδη ρώσοι αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την κράτηση του τάνκερ, προειδοποιώντας πως λιγοστεύουν οι πιθανότητες για ανταλλαγή κρατουμένων.

«Αυτή είναι μια πολύ κακή είδηση. Κάποιοι στο Κίεβο θέλουν να συνεχίσουν με σκληρό τρόπο την δική τους πρόκληση που άρχισαν στις 25 Νοεμβρίου στον Πορθμό του Κέρτς. Θα μελετήσουμε προσεκτικά αυτό που συνέβη» δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν.

Τo ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το πλήρωμα του τάνκερ ενδέχεται να είναι 11-16 ναυτικοί. Το ρωσικό πλοίο ανήκει στην εταιρεία «Altomar shipping», ενώ ο πλοιοκτήτης ανακοίνωσε ότι πλήρωμα του τάνκερ επιστρέφει πίσω.