ΟΗΕ καλεί σε κοινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί τον Σεπτέμβριο

Τη διευθέτηση κοινής συνάντησης του ιδίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στον Πρόεδρο της Κύπρου κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου

Τη διευθέτηση κοινής συνάντησης του ιδίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στον Πρόεδρο της Κύπρου κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου.

Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο Αντόνιο Γκουτέρες ευχήθηκε στον Πρόεδρο ταχεία ανάρρωση και υπογράμμισε ότι προσβλέπει στη συνάντηση που έχει διευθετηθεί ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο ΓΓ επαναβεβαίωσε την αφοσίωση και τη δέσμευσή του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αναφέροντας στον Πρόεδρο ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί μια κοινή συνάντηση του ιδίου με τους δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο μετά τη Γενική Συνέλευση με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη, ενδεχόμενο το οποίο ο Πρόεδρος βλέπει θετικά δεδομένου ότι πρόκειται για πρόταση που είχε εισηγηθεί στον κ. Γκουτέρες όταν τον συνάντησε στο Πεκίνο.

«Προς το παρόν η θετική εξέλιξη στην οποία κι εμείς προσβλέπουμε είναι η συνάντηση που θα γίνει στις 9 Αυγούστου», είπε ο κ. Προδρόμου.

Εξήγησε ότι «θα είναι μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, στις 9 Αυγούστου θα είναι μια άτυπη συνάντηση ακριβώς για να συζητηθούν όλα εκείνα τα θέματα που τόσο καιρό περιγράφονται ως όροι αναφοράς από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από κει που είχαμε μείνει με δεδομένο και το πλαίσιο Γκουτέρες».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διαλυθούν όλες οι διαφορές στα ζητήματα, τα οποία μέχρι τώρα είχαν εγερθεί και θα πάμε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, όπως ήταν η επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη από την επαύριον της Διάσκεψης του Κρανς Μοντανά.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο ΓΓ δικαιολογημένα θέλει να είναι καλά προετοιμασμένη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πράγμα που επιδιώκει και η ε/κ πλευρά μετά την πολύ αρνητική εμπειρία του Κρανς Μοντανά, όπου η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει κάποια από τα θέματα, ιδιαίτερα εκείνα της ασφάλειας τα οποία είχε θέσει και ο ΓΓ.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Κουντρέτ Οζερσάι για την καταγραφή περιουσιών στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για καθαρή καταπάτηση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως αυτές οι ενέργειες είναι μέρος ενός συνόλου ενεργειών που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, οι οποίες δεν δημιουργούν το κλίμα που χρειάζεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Όταν ο ΓΓ ζητά και αναμένει από τις δύο πλευρές ότι θα έχουν και τη θέληση, αλλά θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και μια καινούρια προσπάθεια, οπωσδήποτε τέτοιου είδους ενέργειες πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά στο σύνολο της τελικά θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Προέδρου για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά πετούν στον κάλαθο των αχρήστων τα ψηφίσματα των ΗΕ και ζητούν συνομιλίες εκτός παραμέτρων ΟΗΕ, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και ότι όλα λαμβάνονται υπόψιν, αλλά, επανέλαβε, πάνω από όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προσηλωμένος στο ζητούμενο, το οποίο είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Μόνο με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούμε να παρεμποδίσουμε ή να παρακάμψουμε όλα αυτά τα οποία εκδηλώνονται από την τουρκική πλευρά, είτε από την Τουρκία είτε από τα κατεχόμενα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν θα αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε τι θα διαμειφθεί στις 9 Αυγούστου, έχοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος μαζί με τον κ. Ακιντζί θα μπορέσουν να αποφασίσουν κατά τρόπο που να έχουμε συνέχεια και με τον ΓΓ, αν χρειαστεί και με την κα Λουτ, με οποιονδήποτε τρόπο κρίνουν τα ΗΕ ότι είναι πρόσφορος».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει πενταμερής διάσκεψη με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται την ώρα που η Λευκωσία ζητάει μέτρα από την ΕΕ, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζητά επιβολή μέτρων, έχει πάρει αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ περιμένει από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ότι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και θα προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Αυτός είναι ο στόχος του ΓΓ και είναι ο ίδιος στόχος που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk