Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για το κορυφαίο αξίωμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα ενός γερμανικού περιοδικού, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία ασκεί έντονες πιέσεις υπέρ του.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ήθελε να γίνει γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ο Ντράγκι απάντησε: «Όχι, δεν νομίζω. Με τιμά πολύ αλλά δεν είμαι διαθέσιμος, επομένως δεν τίθεται θέμα».

Το περιοδικό WirtschaftschaftsWoche, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι το Παρίσι κάνει λόμπινγκ στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθήσει την υποψηφιότητα του Ντράγκι.

Με βάση τους κανόνες του ΔΝΤ πάντως, οι υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα θα πρέπει να είναι μικρότεροι των 65 ετών. Ο Μάριο Ντράγκι είναι 71.

Η θητεία του Ντράγκι στην ΕΚΤ λήγει στις 31 Οκτωβρίου και θα τον διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή της από το ΔΝΤ, με ισχύ από τις 12 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποσαφήνισε ότι δεν έχει «καμία αντίρρηση» να αναλάβει την προεδρία της η Λαγκάρντ, καθώς πιστεύεται ότι διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Μάριο Ντράγκι είχε ακουστεί και για την ηγεσία της Κομισιόν, αν και πάλι ο ίδιος είχε διαψεύσει αυτές τις φήμες.