Ο δήμαρχος του Μογκαντίσου, Αμπντιραχμάν Όμαρ Οσμάν, τραυματίστηκε ενώ άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα μέσα στο δημαρχείο.

«Ο δήμαρχος τραυματίστηκε και αυτή τη στιγμή δέχεται τις πρώτες βοήθειες. Ορισμένοι βοηθοί του τραυματίστηκαν επίσης. Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν θα μας αποτρέψει από το να υπηρετούμε τον λαό», είπε ο αναπληρωτής του Οσμάν, Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Τούλαχ, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ένας βομβιστής αυτοκτονίας μπήκε μέσα στο κτίριο και ανατινάχτηκε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση, όμως η επίθεση αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων που εξαπολύουν συχνά οι ισλαμιστές Σεμπάμπ στη χώρα.

Περίπου μία ώρα νωρίτερα, ο δήμαρχος είχε δεχτεί στο γραφείο του τον Τζέιμς Σουόν, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Σομαλία. Ο Σουόν δεν βρισκόταν στο κτίριο τη στιγμή της έκρηξης.

«Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και είδα ανθρώπους τραυματισμένους να βγαίνουν» από το δημαρχείο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Το Μογκαντίσου μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των ισλαμιστών Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα το 2011 και στη συνέχεια έχασαν σχεδόν όλα τα αστικά προπύργιά τους. Εξακολουθούν όμως να ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στην ύπαιθρο, απ’ όπου εξαπολύουν επιθέσεις.