Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη αποφάσισε κατά πλειοψηφία (8-2) η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής σχετικά με την αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα για ενδεχόμενη παράνομη καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα, καθώς και με το φερόμενο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει εναντίον του ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Στ. Πουλής.

Τόσο ο ίδιος ο κ. Πολάκης, ο οποίος παρέστη στην συνεδρίαση, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος που συμμετέχει στην επιτροπή, επικαλέστηκαν το επιχείρημα ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα εν λόγω αδικήματα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, σκεπτικό που απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης που συντάχθηκαν με την άποψη ότι θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του και να εκδικαστούν οι υποθέσεις από τα ποινικά δικαστήρια.

Ο κ. Τζανακόπουλος αποχώρησε από την συνεδρίαση επικαλούμενος τόσο την προθεσμία που δόθηκε στον κ. Πολάκη (ο Κανονισμός προβλέπει τρεις μέρες από την κλήτευση έως την εξέταση της υπόθεσης στην επιτροπή) καθώς και αναρμοδιότητα της επιτροπής στον βαθμό που κατά την άποψή του ο κ. Πολάκης εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών (που προβλέπει σύσταση προανακριτικής επιτροπής).

Το σκεπτικό που υπερίσχυσε ήταν ότι τα εν λόγω αδικήματα δεν έχουν καμία σχέση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ έγινε επίκληση της εισαγγελικής περιγραφής της διαδικασίας με την οποία πρέπει να κινηθεί η Βουλή (άρθρο 62).

Τελικά, οκτώ βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δεν ψήφισαν υπέρ της πρότασης αυτής.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης είπε ότι το γεγονός ότι μια ημέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση Πολάκη-Στουρνάρα, «προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο».

Σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια θα αποφασίσει αν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του κ. Πολάκη. Στην περίπτωση που αποφανθεί υπέρ της άρσης, τότε τον τελικό λόγο θα έχουν τα δικαστήρια. ​

Στην συνεδρίαση παρέστη και ο κ. Πολάκης ο οποίος επικαλέστηκε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών με το σκεπτικό ότι όσα για τα οποίο κατηγορείται, έγιναν όταν ήταν και επειδή ήταν υπουργός, ενώ τόνισε ότι βρίσκεται στο στόχαστρο διότι αποκάλυψε «την συμμορία του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Μάλιστα αναφερθείς στον κ. Στουρνάρα είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ουδέποτε τον ηχογράφησε, όπως τον κατηγορεί, και ότι «όλο αυτό το έστησε επειδή έβγαλα την γυναίκα του στην φόρα» (για την διαφημιστική καμπάνια που είχε αναλάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όσον αφορά τον κ. Πουλή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν πήρε τίποτα πίσω. Μάλιστα φέρεται να ρωτήθηκε σχετικά με την επίμαχη ανάρτηση στην οποία τον αποκαλούσε «τσογλάνι» και «κλέφτη». «Ο Πουλής είναι κλέφτης και από τη στιγμή που είναι κλέφτης θα τον λέω κλέφτη», ενώ όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει πώς αποκαλεί δημοσίως κάποιον «τσογλάνι», απάντησε: «Μα αφού είναι τσογλάνι…».

Ένταση επικράτησε και μεταξύ του κ. Τζανακόπουλου και βουλευτών της ΝΔ. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε «πολιτική δίωξη» και «στημένη παρωδία που οργάνωσε η πλειοψηφία» της επιτροπής.

Αργότερα με δήλωσή του στις τηλεοπτικές κάμερες έκανε λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα» και «εκδικητικότητα» εκ μέρους της ΝΔ, κατηγορώντας την για παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, ενώ μίλησε για «πολιτισμό του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας».

Ο κ. Πολάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι «μέσα από μια προαποφασισμένη, όπως αποδείχτηκε, διαδικασία η πλειοψηφία της ΝΔ συνεπικουρούμενη από την Ελληνική Λύση και το ΚΙΝΑΛ, προχώρησε  στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού» και έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή», ενώ προανήγγειλε ότι στην Ολομέλεια της Βουλής όπου θα τεθεί η πρόταση για άρση της ασυλίας του, θα μιλήσει και θα καταθέσει μια σειρά από έγγραφα «που έχουν να κάνουν με όλα αυτά που αποκάλυψα, γιατί αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν, εκεί θα τα πούμε όλα».