«Θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα γίνει στους λογαριασμούς του ρεύματος. Άρα, τελικά, η ΔΕΗ με αυτό τον τρόπο θα βάλει παραπάνω λεφτά στα ταμεία της, ο καταναλωτής όμως τη ίδια στιγμή δεν θα βγάλει παραπάνω λεφτά από την τσέπη του» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στον Αθήνα 984.

Ο υπουργός επανέλαβε το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που παρουσίασε χθες στις προγραμματικές δηλώσεις, αναφερόμενος:

– Στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες όπως επεσήμανε, κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτοί που κέρδισαν είναι αρκετοί από τους μεγάλους παίκτες της ενέργειας, ιδιώτες, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση ξιφουλκούσε και ξιφουλκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα κατά των μεγάλων συμφερόντων και λέει ότι αυτοί νοιάζονται για τους πολλούς» είπε ο υπουργός.

– Στην μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ: «Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία που είναι τώρα στη ΔΕΗ και θα πάνε στον ΔΕΔΔΗΕ. Θα αποκαλυφθεί μία κρυμμένη περιουσία που σήμερα, μέσα στη μαύρη εικόνα της ΔΕΗ, δεν φαίνεται. Θα πάνε στον χωριστό ΔΕΔΔΗΕ, που είναι οι κολώνες διανομής, τα δίκτυα που φέρνουν το ρεύμα σπίτι μας. Με την αναδόμηση που σχεδιάζουμε, θα πάνε χωριστά τα δίκτυα και – όπως έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – στα δίκτυα αυτά μπαίνουν μέσα e-funds, που επενδύουν για να παίρνουν το διόδιο. Αλλού γίνεται ένα πακέτο και υπάρχει μια μερική ιδιωτικοποίηση, αλλού γίνονται 2-3 πακέτα και μένει κάποιο πακέτο πίσω στη ΔΕΗ, ενδεχομένως για να έχει μεγαλύτερη αξία, και ιδιωτικοποιούνται τα άλλα δύο. Θα δούμε τα μοντέλα με τους συμβούλους».

Ο υπουργός τόνισε πως με τον τρόπο αυτό θα μπουν χρήματα στο ταμείο της ΔΕΗ, λόγω του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ. «Άρα είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις αυτή την ώρα τη ρευστότητα της ΔΕΗ, που είναι στο παρά πέντε, και ταυτοχρόνως να προχωρήσει και μια διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά ενέργειας».

Τέλος για τον ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, που σημαίνει ότι θα πουληθεί ένα επιπλέον ποσοστό από το 51% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο άμεσα και έμμεσα.