Μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνας με επίκεντρο μια ναυτική βάση στην Καμπότζη

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μια ναυτική βάση στην Καμπότζη, βάσει μιας «μυστικής» συμφωνίας που συνήψαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μια ναυτική βάση στην Καμπότζη, βάσει μιας «μυστικής» συμφωνίας που συνήψαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal χθες Κυριακή.

Η συμφωνία, η οποία κλείστηκε την άνοιξε αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δίνει στην Κίνα εκτενή πρόσβαση σε τμήμα της ναυτικής βάσης Ριμ της Καμπότζης, στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, κατά το ρεπορτάζ της Τζέρναλ, η οποία επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και συμμάχων τους που έχουν ενημερωθεί για τους όρους της [1].

Αυτή η διευθέτηση θα προσφέρει στην Κίνα μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτύσσει δυνάμεις σε περιοχές όπου έχει εδαφικές διεκδικήσεις και οικονομικά συμφέροντα, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Κίνας και της Καμπότζης πάντως αρνήθηκαν ότι έχει συναφθεί τέτοια συμφωνία, διευκρίνισε η Τζέρναλ.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Καμπότζη να μην εφαρμόσει καμία τέτοια συμφωνία, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή της έχει ως εκ του Συντάγματος «υποχρέωση στον λαό της να ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

«Ανησυχούμε ότι εάν η κυβέρνηση της Καμπότζης (…) προσκαλέσει μια ξένη δύναμη να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της θα απειλήσει τη συνοχή και τον κεντρικό ρόλο της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στον συντονισμό των εξελίξεων στην περιφέρεια και θα διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ασία», υποστήριξε ακόμη το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση αυτή.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Κίνα αποπειράται να αποκτήσει στρατιωτικά ερείσματα στην Καμπότζη, σε επιστολή του με την οποία έθετε το ερώτημα γιατί η χώρα απέρριψε αμερικανική προσφορά για την επισκευή ναυτικής βάσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk