Κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό : Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη ζητά η Βρετανία

Το Λονδίνο θα επιδιώξει τον σχηματισμό μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής για την αντιμετώπιση των ενεργειών «πειρατείας» του Ιράν, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ.

Μία μέση λύση φαίνεται ότι βρήκε το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Περσικό Κόλπο μετά τη σύλληψη του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου Stena Impero από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Συγκεκριμένα, το Λονδίνο θα επιδιώξει να σχηματίσει μια ευρωπαϊκή αποστολή ναυτικής προστασίας για να εγγυηθεί την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ, χαρακτηρίζοντας την πράξη του Ιράν «κρατική πειρατεία»

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατέβηκαν από ελικόπτερα και συνέλαβαν το τάνκερ Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ την Παρασκευή, ενδεχομένως σε αντίποινα για τη σύλληψη από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικού ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ εβδομάδες νωρίτερα.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο το Ιράν δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρακωλύει τη διέλευση πλοίων – πόσο μάλλον την επιβίβαση σε αυτά. Συνεπώς πρόκειται για μια πράξη κρατικής πειρατείας», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα επιδιώξουμε πλέον να συγκροτήσουμε μια αποστολή ναυτικής προστασίας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία για να στηρίξουμε την ασφαλή διέλευση πληρωμάτων και εμπορευμάτων σε αυτή την καίριας σημασίας περιοχή», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Όπως ανέφερε, το τελευταίο 48ωρο το Λονδίνο είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με πολλές χώρες για το σχηματισμό αυτής της αποστολής. Επισήμανε ότι θα συζητήσει επίσης πως αυτή η πρωτοβουλία θα αλληλοσυμπληρωθεί με τις αμερικανικές προτάσεις στην περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο των ΗΠΑ, καθώς επιθυμεί τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας.

Η αποστολή «δεν θα αποτελέσει μέρος της αμερικανικής πολιτικής άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στο Ιράν, καθώς παραμένουμε δεσμευμένοι στη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», διευκρίνισε ο Χαντ.

Το Λονδίνο θα ζητήσει σε όλα τα υπό βρετανική σημαία πλοία να ειδοποιούν τις βρετανικές αρχές για την πρόθεση διάσχισης του Στενού του Χορμούζ, τόνισε, συμπληρώνοντας: «Τότε θα τους συμβουλεύουμε για την ασφαλέστερη οδό διέλευσης, που μπορεί να είναι να πλεύσουν σε νηοπομπή».

«Προφανώς είναι αδύνατο για το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό να συνοδεύει καθένα πλοίο ή να εκμηδενίσει τους κινδύνους πειρατείας», ανέφερε.

Με αυτήν την κίνηση, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφεύγει να κρατήσει υπερβολικά σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν: δεν εντάσσεται στο σχέδιο των ΗΠΑ για μία διεθνή ναυτική ομάδα προστασίας στον Περσικό Κόλπο, ενώ παράλληλα μένει στην συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Ανοιχτό απομένει και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από το Λονδίνο προς την Τεχεράνη.

Βέβαια με αυτή τη μέση λύση, το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να δυσαρεστήσει τόσο τους «στυγνούς» Αμερικανούς συμμάχους του όσο και το Ιράν, το οποίο διατρανώνει ότι θα απελευθερώσει το Stena Impero μόνο εφόσον η Βρετανία απελευθερώσει με τη σειρά της το ιρανικό πετρελαιοφόρο Grace I που είχε συλλάβει στις 4 Ιουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Τα gatherings δημιουργούν χαμό! Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμε με απορία και σκεπτικισμό (χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό) όλο αυτό... ΣΙΒΥΛΑ |
Helios Kiosk