Στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η ανεπίσημη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

H συνάντηση θα αρχίσει στις 10.30 πμ. Σχετικές διευθετήσεις γίνονται με το Γραφείο της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το ραντεβού των δύο ηγετών αποτελεί το σημείο αναφοράς για την παραπέρα πορεία και το κατά πόσο θα υπάρξει προοπτική είτε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είτε για συνέχιση της στασιμότητας.

Στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να πουν πολλά και το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα καθορίσει και την παραπέρα πορεία των πραγμάτων.

Για την κυπριακή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη που θα οδηγήσει σε επάνοδο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία μετά από αρκετό καιρό να ξεκαθαρίσουν αρκετά θέματα που έχουν προκύψει αυτό το διάστημα και ανάλογα με την καλή θέληση που θα επιδείξουν, μπορούν να δημιουργηθούν και οι ανάλογες προϋποθέσεις. Βασική παράμετρος παραμένει η στάση της τουρκικής κυβέρνησης.