Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν. Η αρχική επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, με την προοπτική να διεκδικήσει και μια αντιπροεδρία για τη χώρα μας. Ομως η νέα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο και ο κ. Σαμαράς απέσυρε το ενδιαφέρον του.

Παρότι υπήρξε φημολογία για βολιδοσκόπηση και γυναίκας πολιτικού για τη θέση αυτή, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι ο κ. Σχοινάς ήταν η μόνη επιλογή εξαιτίας των ικανοτήτων του και της βαθιάς γνώσης του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

Να θυμίσουμε ότι ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ από το 2007 ως το 2009 και διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής επί Ζοζέ Μπαρόζο, επικεφαλής του γραφείου του κύπριου επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί για την Ελλάδα ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Τέτοιο θα μπορούσε να είναι το χαρτοφυλάκιο για το κλίμα και την ενέργεια, όπως και αυτό για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, το οποίο συνοδεύεται και από έναν μεγάλο χρηματοδοτικό φάκελο.

Πρόκειται για τομείς που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον έλληνα Πρωθυπουργό, ιδίως ο δεύτερος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησής του τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Στην προηγούμενη σύνθεση της Κομισιόν, ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σε μια κρίσιμη συγκυρία το χαρτοφυλάκιο του Μεταναστευτικού.