Ξαφνικά μια απρόσμενη αίσθηση πολιτικού πολιτισμού δείχνει να επικρατεί, τουλάχιστον στο χώρο του Κοινοβουλίου. Μετά το πολωτικό κλίμα, τις διχαστικές κραυγές ένα κλίμα στοιχειώδους συναίνεσης κυριάρχησε στην εκλογή του προεδρείου της Βουλής. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση ψηφίζει Πρόεδρο, αλλά χθες η εκλογή του κ. Τασούλα υπήρξε σχεδόν ομόθυμη, με τη γνωστή εξαίρεση του ΚΚΕ.

Χωρίς να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, η μικρή αυτή αναλαμπή, είναι ίσως μια ένδειξη ότι δεν θα ξαναζήσουμε τα πάθη και τις ακρότητες του παρελθόντος. Είναι καιρός άλλωστε να αντιληφθεί συνολικά το πολιτικό σύστημα ότι δεν μπορεί να πριονίζει το κλαδί στο οποίο στηρίζεται το βάθρο της Δημοκρατίας.

Όπως επεσήμανε και ο νέος πρόεδρος της Βουλής «ο Κοινοβούλιο και η αντιπροσωπευτικότητα δεν βγαίνουν αλώβητα από την κρίση. Απεναντίας υπέστησαν τεράστιο πλήγμα κυρίως αποξένωσης του λαού, αλλά και επιπτώσεων από το σφιχταγκάλιασμα της εκτελεστικής εξουσίας». Με ευθύνη πολλών όλα αυτά τα χρόνια η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έχει υποστεί ένα βαρύτατο τραύμα, από το οποίο δεν έχει συνέλθει ακόμα. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης παραμένει ακόμα και είναι δική τους ευθύνη να το αποκαταστήσουν.

Είναι καιρός στη νέα Βουλή, να επικρατήσει ένα άλλο πνεύμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα και διάλογο ουσίας, αντί για κραυγές, εμπαθείς επιθέσεις και προσπάθειες ηθικής και πολιτικής εξόντωσης. Είναι ώρα επίσης οι ίδιοι οι βουλευτές να προασπίσουν το ρόλο τους και να πείσουν τους πολίτες ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για το γενικό καλό κι όχι για το προσωπικό τους συμφέρον.

Χρειάζεται απόλυτη διαφάνεια σε όλους τους τομείς,για να σταματήσουν οι φήμες και οι διαβολές για οικονομικά προνόμια, για βόλεμα ημετέρων και συγγενών. Είναι παράλογο να απαιτείται από άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών ή και απλών πολιτών να δηλώνουν κάθε χρόνο το πόθεν έσχες τους και τα στοιχεία των βουλευτών να παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό.

Η κουρασμένη και απογοητευμένη κοινή γνώμη από τις συνέπειες της κρίσης είναι ανάγκη να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη της για την πολιτική και τους πολιτικούς. Και είναι ευθύνη και υποχρέωση της νέας Βουλής να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να πείσει τους πολίτες ότι είναι πράγματι ο «ναός» της Δημοκρατίας