Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, παρά τις εξαγγελίες ΕΕ και ΗΠΑ για σοβαρές κυρώσεις. Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως αγνοεί τις όποιες προειδοποιήσεις και όχι μόνο δεν υποχωρεί, αντ’ αυτού επιχειρεί να βγει στην αντεπίθεση.

Μετά τις απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Αγκυρα θα στείλει και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας τις δραστηριότητές της στην περιοχή, και τις δηλώσεις του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, περί πλήρους απομόνωσης της Αγκυρας, τα τουρκικά ΜΜΕ ξεκίνησαν να μεταφέρουν το «θερμό» κλίμα που αναμένεται να ακολουθήσει την προσεχή περίοδο.

Πέρα από τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ και το Μπαρμπαρός, «πλώρη» για την ΑΟΖ της Κύπρου ετοιμάζεται να βάλει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis (Ορούτς Ρέις).

Ηδη, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κυκλοφορούν βίντεο από το νέο «εκλεκτό» σκάφος της Αγκυρας. Επεσήμαναν μάλιστα πως η Αγκυρα έδωσε το «πράσινο φως» για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν, τα τέσσερα πλέον ερευνητικά σκάφη θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία, υποβρύχια καθώς και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σεισμικές έρευνες

Το Ορούτς Ρέις θα σταλεί στην περιοχή για σεισμικές έρευνες μόλις ολοκληρώσει τις έρευνές του στη θάλασσα του Μαρμαρά, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, λύνοντας έτσι την απορία για το τέταρτο πλοίο που θα πάει στην Μεσόγειο.

Ο τούρκος υπουργός το ανακοίνωσε μέσω Twitter γράφοντας ότι «για τις δραστηριότητές μας που συνεχίζονται στην ανατολική Μεσόγειο με τα γεωτρύπανά μας Φατίχ και Γιαβούζ και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός, τώρα στέλνουμε και το τέταρτο μας πλοίο».

«Αμέσως μετά, το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο διεξάγει έρευνες από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα στην Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά, θα σταλεί για να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.