Τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk, η δήλωση αυτή έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως, αφού ξεκίνησε η παράδοση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ έκαναν πράξη την προειδοποίησή τους και ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.

Η Άγκυρα, πάντως, από την πλευρά της, όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά τεντώνει το σκοινί της αντιπαράθεσης με την Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η «αποβολή» της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην Άγκυρα έως και 9 δισ. δολάρια.

Το διπλωματικό κόστος της «αποβολής» της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι της εκπομπής One Report o βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης και η διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Αλεξάνδρα Φωτάκη, ανέλυσαν το διπλωματικό σκηνικό έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν την Τουρκία εκτός του προγράμματος των μαχητικών αεροσκαφών F-35 του NATO, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει τους S-400, το ρωσικής κατασκευής σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.