Είναι φανερό από μια σειρά δημόσιες τοποθετήσεις ότι η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζεται θετικά από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς προσδοκούν αφενός καλύτερη συνεργασία και αφετέρου πιο συνεπή μεταρρυθμιστική πολιτική. Ωστόσο αυτές οι πρώτες θετικές τοποθετήσεις δεν μπορεί να εκληφθούν και ως διάθεση για να αλλάξουν οι βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής .

Το ξεκαθάρισαν άλλωστε με αρκετά σαφή τρόπο τόσο ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ όσο και πρόεδρος του EuroWorkingGroup Χανς Φάιλμπριφ από το συνέδριο του Economist. Προχωρήστε πρώτα τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να δώσετε μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και μετά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή στόχων .Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών ξεκαθάρισαν θα πρέπει να διασφαλίζει παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με λίγα λόγια αφήνουν κάποια περιθώρια στην κυβέρνηση, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο που θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη ,την τόνωση του επενδυτικού κλίματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών. Τα μηνύματα είναι σαφή και προφανώς αναμενόμενα, για αυτό και ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση του θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί.

Πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, καθώς μετά τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα, ο δημοσιονομικός χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα, για το πώς σκοπεύει και σε ποιο βάθος χρόνου, η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει μπροστά της.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές μετά τις εκλογές δείχνει ότι οι επενδυτές ,βοηθούντος και τους γενικότερου κλίματος, εμπιστεύονται τη χώρα μας. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι αυτή η εμπιστοσύνη να επεκταθεί και στον τομέα των επενδύσεων. Σε αυτό το πεδίο, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, αν μπορεί γρήγορα να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό άλμα, που θα παρασύρει ανοδικά συνολικά την οικονομία.

Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να κάνει την ευκαιρία πραγματικότητα.