Την Τρίτη στις 6 το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν και όπως όλα δείχνουν η ψηφοφορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός θρίλερ για γερά νεύρα.

Η υποψηφιότητα της γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι αμφίβολο ότι θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για να εκλεγεί, πρέπει να εξασφαλίσει 374 ψήφους.

Οπως όμως σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ η ενημερωτική ιστοσελίδα Politico, «ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι αν η Φον ντερ Λάιεν δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 400 ψήφους από φιλοευρωπαϊκά κόμματα, θα πρόκειται για καταστροφή, καθώς δεν θα διαθέτει την ανθεκτική πλειοψηφία και τη βασική νομιμοποίηση που χρειάζεται για να προεδρεύσει με επιτυχία την επόμενη πενταετία».

Να σημειωθεί ότι όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν το 2014 είχε πάρει 422 ψήφους υπέρ, 250 κατά και 27 αποχές. Η Φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να ελπίζει σε ανάλογη υποστήριξη.

Οι αντιδράσεις

Η γερμανίδα υποψήφια αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από τους συγκυβερνώντες με το κόμμα της στο Βερολίνο, τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο προτάθηκε για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν υπονομεύει τη διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten).

Μάλιστα σε έγγραφο που διένειμαν εν όψει της ακρόασης της Φον ντερ Λάιεν στην πολιτική ομάδα των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες και το οποίο είχε τον τίτλο «Γιατί Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μια ανεπαρκής και ακατάλληλη υποψήφια», γίνονταν εκτενείς αναφορές τόσο στις κατηγορίες λογοκλοπής που είχε αντιμετωπίσει το 2015 για τη διδακτορική της διατριβή (εντοπίστηκαν μεν λάθη, αλλά δεν κρίθηκαν τόσο σοβαρά για να της αφαιρεθεί ο διδακτορικός τίτλος), όσο και στο σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο της, για το οποίο μάλιστα έχει κληθεί να καταθέσει σε εξεταστική επιτροπή της γερμανικής Βουλής.

Ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, εκείνοι που έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς της είναι οι Πορτογάλοι που εκτιμούν ότι επιμένει στις αγκυλώσεις και στις στρεβλώσεις που βύθισαν την ευρωζώνη στην κρίση.

«Οι απαντήσεις που έδωσε απέχουν πολύ από αυτό που θα χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την ψήφο βουλευτών που έχουν εντολή να εφαρμόσουν μια προοδευτική ατζέντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Πορτογάλων Σοσιαλιστών, Κάρλος Ζορίνιο. «Δεν αποδεχόμαστε το γεγονός ότι δεν δεσμεύθηκε για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ούτε για τον στόχο της σύγκλισης με τη βοήθεια του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου (προϋπολογισμός της ΕΕ)» προσέθεσε.

Η στάση της απέναντι στην Ελλάδα

Ειδικά απέναντι στη χώρα μας η Φον ντερ Λάιεν ήταν πάντα ιδιαίτερα αυστηρή. Ηδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων, π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Σε όλη τη διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς τη Μόσχα.