Ο Τζέφρι Επστάιν έγινε δισεκατομμυριούχος σχεδόν μέσα σε μία νύχτα. Κανένας δεν γνωρίζει πώς ακριβώς απέκτησε την τεράστια περιουσία του. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν από οικογένεια μεσαίας τάξης καθώς ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στη διαφύλαξη των πάρκων της πόλης.

Σύμφωνα με τον φάκελό του, αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του και στα δύο κολέγια της Νέας Υόρκης στα οποία σπούδαζε Μαθηματικά – το Cooper Union και τo NYU Courant Institute – για να βρει, με περίεργο τρόπο, δουλειά ως καθηγητής Μαθηματικών στο σχολείο Dalton στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Η μυστηριώδης άνοδος και οι περίεργες σχέσεις

Δεν ήταν όμως το μόνο περίεργο στη μυστήρια ζωή του 66χρονου αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Προσλαμβάνεται – σύμφωνα με το περιοδικό «New York» – ως καθηγητής Μαθηματικών από τον πατέρα του, Γουίλιαμ Μπαρ, σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ, σε δημοφιλές κολέγιο του Μανχάταν με φοιτητές γόνους ισχυρών οικονομικών παραγόντων της αμερικανικής μητρόπολης, μεταξύ των οποίων ο γιος του προέδρου της επενδυτικής εταιρείας Bear Stearns, Alan Greenberg.

Το 1981 η καριέρα του στον χώρο των χρηματιστηριακών επενδύσεων εκτοξεύεται στο ζενίθ καθώς από χαμηλόβαθμος σύμβουλος της εταιρείας μέσα σε τέσσερα χρόνια δημιουργεί το δικό του brand name J. Epstein & Co. Βασικός πελάτης του ήταν ο ιδρυτής της δημοφιλούς εταιρείας εσωρούχων Victoria’s Secret, Λες Γουέξνερ, με τον οποίο έγιναν επιστήθιοι φίλοι. Η καθαρή αξία της περιουσίας του δεν είναι γνωστή, αλλά απέκτησε γρήγορα μεγάλες και πολυτελείς επαύλεις στο Μανχάταν, στη Φλόριδα και στο Παρίσι.

Από το 2002 έως το 2005 προώθησε στην πορνεία περισσότερες από 40 ανήλικες 14χρονες κοπέλες – στη βίλα της Φλόριδας – και την αναζήτησή τους είχε αναθέσει σε υπαλλήλους των εταιρειών του. Δεν πρόκειται όμως για νέα αποκάλυψη. Ο Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας στο αεροδρόμιο Τετέρμπορο του Νιου Τζέρσεϊ, μετά την επιστροφή του με ιδιωτικό αεροσκάφος από τη Γαλλία, έχει κατηγορηθεί ξανά το 2007 για το ίδιο θέμα αλλά οι κατηγορίες «θάφτηκαν».

Ο τότε γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα, Αλεξάντερ Ακόστα, αν και είχε στοιχεία, δεν προχώρησε την υπόθεση. Ο Ακόστα ήταν μέχρι την Παρασκευή υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Τραμπ και ο Επστάιν ήταν μια περίοδο «κολλητός» του αμερικανού προέδρου. Η συμφωνία του ήταν – σύμφωνα με τους «New York Times» – να μη συνεχιστεί η δίωξη εναντίον του για προώθηση στην πορνεία ανήλικων κοριτσιών, με την προϋπόθεση ο Επστάιν να δηλώσει ένοχος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί μόνο σε 18 μήνες φυλάκιση. Εξέτισε ποινή 13 μηνών και στο διάστημα αυτό πήγαινε κανονικά στο γραφείο του.

Η φιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται όμως να δημιουργεί ακόμη έναν πονοκέφαλο στον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν αρνείται ότι έκαναν παρέα, αλλά δεν αποδέχεται ότι γνώριζε τι έκανε ο Επστάιν με τα ανήλικα κορίτσια μέσα στις βίλες του.

«Του αρέσουν οι γυναίκες, όπως και σε εμένα»

Το αμερικανικό περιοδικό «New York» ωστόσο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το πόσο καλά γνώριζε τον φιλόδοξο επιχειρηματία ο Ντόναλντ Τραμπ, οποίος το 2002 τον είχε χαρακτηρίσει δίνοντας συνέντευξη στο περιοδικό «εξαιρετικό παιδί», αφήνοντας να του ξεφύγει: «Ξέρω ότι του αρέσουν οι γυναίκες, όπως και σε εμένα, αλλά σε εκείνον αρέσουν περισσότερο οι νεαρότερες… Χωρίς αμφιβολία, του αρέσει να διασκεδάζει».

Στην τηλεφωνική ατζέντα που βρέθηκε στον υπολογιστή του ο ζάπλουτος επιχειρηματίας έχει 14 τηλεφωνικούς αριθμούς του προέδρου των ΗΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται και αριθμοί έκτακτης ανάγκης. Ενα διάστημα, πριν από περίπου 15 χρόνια, ήταν τακτικός θαμώνας στην εξοχική βίλα του προέδρου στο Μαραλάγκο της Φλόριδας.

Η δίψα του Επστάιν να περιστοιχίζεται από ανθρώπους με εξουσία, χρήματα, ισχύ αλλά και τίτλους τον έφερε κοντά και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο Επστάιν έγινε φίλος με τον πρίγκιπα Αντριου με στόχο να νιώσει λίγο τη χλιδή της ζωής ενός πρίγκιπα. Τον 66χρονο αμερικανό επιχειρηματία γνώρισε στον Αντριου η τότε σύντροφος του Επστάιν, Γκισλέν Μάξουελ, που είχε πολύ καλές γνωριμίες στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας της Ευρώπης. Η Γκισλέν ήταν εκείνη που του έφερνε τα κορίτσια στο κρεβάτι του, σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων.

Η πρώην σύντροφός του αρνείται τις κατηγορίες και ο πρίγκιπας Αντριου, ο οποίος έκανε διακοπές με τον Επστάιν το 2010, όπως γράφει ο βρετανικός «Independent», ένιωσε υποχρεωμένος να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι γνώριζε για τις «νύχτες ακολασίας» του αμερικανού κροίσου. Εξέφρασε την ανάγκη να προσθέσει, μάλιστα, ότι δεν είχε ποτέ ερωτική επαφή με ανήλικα κορίτσια που ήταν «σκλάβες» του φίλου του.

Οπως ακριβώς απέκτησε την περιουσία του – μέσα σε μία νύχτα – έχασε όλους τους ισχυρούς «φίλους» του, οι οποίοι τον απαρνήθηκαν και δεν μπορούν πλέον να τον γλιτώσουν από την ποινή φυλάκισης των 45 ετών που τον περιμένει και αναλογεί στις κατηγορίες εναντίον του. Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος άνδρας των μεγάλων σαλονιών θα πρέπει να συνηθίσει γρήγορα ένα μικρό κελί για διαμέρισμα.

Ενα ακόμη αγκάθι για τον αμερικανό πρόεδρο

Το ζήτημα όμως πλέον είναι ηθικό και θίγει άμεσα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πολύ περισσότερο από τις καταγγελίες περί εμπλοκής του ίδιου του προέδρου σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο Αλεξάντερ Ακόστα, ο οποίος είχε καταλυτικό ρόλο στο να «θαφτεί» η υπόθεση Επστάιν για 11 χρόνια με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πέτυχε, εξακολουθεί να μην έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τη στάση του στην υπόθεση.

Μετά από μία εβδομάδα και τις έντονες πιέσεις των Δημοκρατικών τελικώς την Παρασκευή αποφάσισε να παραιτηθεί του αξιώματός του.

Οταν ο Κλίντον ταξίδευε με το αεροσκάφος του μεγιστάνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ο μοναδικός αμερικανός πρόεδρος στις υψηλές επαφές του Επστάιν ο οποίος επιζητούσε γνωριμίες με ισχυρούς. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον από το 2002 πήγαινε συχνά ταξίδια με το ιδιωτικό σκάφος του Επστάιν. Ειδικά τότε που χρειαζόταν χρήματα για το μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα Κλίντον. Στις αρχές της εβδομάδας εκπρόσωπος του Μπιλ Κλίντον δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τέσσερα ταξίδια στο διάστημα από το 2002 έως το 2003 στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Ολα, τονίζει η εκπρόσωπος της οικογένειας Κλίντον, για τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Στην πραγματικότητα, ο Μπιλ Κλίντον δεν έκανε μόνο ταξίδια αλλά είχε επισκεφθεί και το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, όχι όμως τις βίλες του στη Φλόριδα, στο Νέο Μεξικό και στις Παρθένες Νήσους. Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρουν επίσης ότι τον είχε φιλοξενήσει στο ιδιωτικό του νησί, Little St James, στο σύμπλεγμα της Καραϊβικής. Υπάρχουν μαρτυρίες ωστόσο που λένε ότι στο σπίτι τού Επστάιν υπάρχουν φωτογραφίες του με τον Κλίντον, τον Γούντι Αλεν και τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.