Αγορές με εκπτώσεις έχουν την δυνατότητα να κάνουν οι καταναλωτές μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και συνεπώς και στην αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο έχουν διαδραματίσει οι πολιτικές εξελίξεις, ενώ σημαντική είναι η συμβολή των ξένων τουριστών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις εκπτώσεις, που λήγουν στις 31 Αυγούστου, επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Οδηγίες για τις εκπτώσεις

Τρεις οδηγίες για τις τακτικές εκπτώσεις αναφέρει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, για τις φετινές θερινές εκπτώσεις:

  • Στις εκπτώσεις επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπονται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
  • Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  • Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο, ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών, και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο, για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Και η Google συμβουλεύει

Για τον λόγο ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ψωνίζουν στις εκπτώσεις και από ηλεκτρονικά καταστήματα, η Google δίνει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για ασφαλείς αγορές:

  • Πριν ακόμη ξεκινήσετε τις αγορές σας, εξασφαλίστε ότι το site κάνει χρήση ασφαλούς σύνδεσης https://. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να κοιτάξετε την μπάρα διεύθυνσης (θα δείτε ένα εικονίδιο με τη μορφή λουκέτου στην μπάρα, αν χρησιμοποιείτε Google Chrome).
  • Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε το site, καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα το κομμάτι «Ποιοι είμαστε» ή το «Επικοινωνία», ώστε να βρείτε έγκυρες πληροφορίες για τον πωλητή.
  • Αν σε ένα site σάς ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας (π.χ. στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφαλείας ή κωδικό), καλό είναι να μην το εμπιστευθείτε, μιας και τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι ενδεικτικές απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).
  • Αποφύγετε να πραγματοποιήσετε οικονομικές συναλλαγές από υπολογιστές δημόσιας χρήσης. Αντίστοιχα, αποφύγετε την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν τα οικονομικά σας στοιχεία (π.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς καρτών σε site e-commerce) από κοινόχρηστους υπολογιστές.
  • Εξακριβώστε αν το site στο οποίο κάνετε τις αγορές σας παρέχει ασφάλεια αγορών (buyer protection) και διαβάστε με προσοχή τους όρους και τις ρήτρες σχετικά με το θέμα πληρωμής σε περίπτωση επιστροφών.