Τα εννέα σημεία της πρότασης Ακιντζί στον Αναστασιάδη για τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου

Στην επιστολή περιλαμβάνεται πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων καθώς και οι βασικές αρχές για τον τρόπο εργασίας, τις αρμοδιότητες, τον διαμοιρασμό των εσόδων, την κατάσταση των υφιστάμενων αδειοδοτήσεων

Ï çãÝôçò ôçò ÔïõñêïêõðñéáêÞò êïéíüôçôáò ÌïõóôáöÜ Áêéíôæß êáôÜ ôçí ÜöéîÞ ôïõ óôç ÄéÜóêåøç ãéá ôï Êõðñéáêü óôï Crans Montana ôçò Åëâåôßáò ÓÜââáôï 1 Éïõëßïõ 2017. Ìå ôç óõíÜíôçóç ôïõ õðïõñãïý Åîùôåñéêþí, Íßêïõ ÊïôæéÜ, ìå ôïí ðñüåäñï ôçò ÊõðñéáêÞò Äçìïêñáôßáò Íßêï ÁíáóôáóéÜäç, îåêéíÜ óÞìåñá ç ôÝôáñôç ìÝñá ôçò ÄéÜóêåøçò ãéá ôï Êõðñéáêü . ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Εννέα σημεία περιέχει η επιστολή που ο Τ/κ ηγέτης απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που περιλαμβάνουν την δημιουργία κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων, τις βασικές αρχές για τον τρόπο εργασίας και τις αρμοδιότητες, τον διαμοιρασμό των εσόδων, την κατάσταση των υφιστάμενων αδειοδοτήσεων και λεπτομέρειες σχετικά με τις προτεραιότητες χρήσης των εσόδων.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες» του τουρκοκυπριακού «πρακτορείου ειδήσεων» για το περιεχόμενο της πρότασης: το πρώτο σημείο της επιστολής Ακιντζί ξεκαθαρίζει τις βασικές αρχές και πως «οι δύο κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού, Τ/κ και Ε/κ έχουν και ίσα δικαιώματα στις πηγές φυσικού αερίου και πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν ταυτόχρονα και με τρόπο δίκαιο από αυτές τις πηγές».

Στην ε/κ πλευρά προτείνεται η λήψη αποφάσεων να είναι με συναίνεση, οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα, να είναι μια επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή. Επιπλέον, όταν παρίσταται ανάγκη να μπορούν να κληθούν διεθνείς ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα ενέργειες.

Στην πρόταση σημειώνεται ως βασική αρχή ότι η συμφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα παραβιάζει τις υφιστάμενες θέσεις της τ/κ και της ε/κ πλευράς σχετικά με μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό.

Γίνονται επίσης κάποιες προτάσεις που αφορούν το τι θα γίνει από δω και πέρα σε σχέση με τις αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές που συμπίπτουν -όπως αναφέρεται- και τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης. Προβλέπεται δε στην πρώτη συνάντηση των μελών της κοινής επιτροπής να συμφωνηθεί το ποσοστό για τον διαμοιρασμό των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, η κοινή επιτροπή προτείνεται να έχει την αρμοδιότητα προγραμματισμού για το μέλλον, πώς θα φτάσουν τα αποθέματα στις διεθνείς αγορές και παρόμοια θέματα.

Ξεχωριστό σημείο αποτελεί και η πρόταση για δημιουργία ενός κοινού ταμείο από τα έσοδα των υδρογονανθράκων και στο μέλλον ένα σημαντικό μέρος αυτού του ταμείου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στο πλαίσιο μιας περιεκτικής λύσης, για την λύση του περιουσιακού και έργα προς μια ισορροπημένη ανάπτυξη των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Parties, μόνο parties Η νεαρή, ωραιότατη Κάια Γκέρμπερ, η 18χρονη super model κόρη της Σίντι Κρόφορντ, η οποία λατρεύει την ελληνική μουσική... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk