Η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης καθώς και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας απασχόλησαν τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη διήρκησε δύο ώρες κατά την οποία εξετάστηκαν τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχουν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και άλλοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, οι υφυπουργοί κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.

Παράλληλα εξετάστηκε και το περιεχόμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σε αυτό, υπενθυμίζεται, αναμένεται να ενσωματωθούν και οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, μείωση του ΕΝΦΙΑ, συντελεστών ΦΠΑ και φόρου σε επιχειρήσεις μεταξύ άλλων, ενώ αναμένεται να κατατεθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης γίνεται μια προσπάθεια καθησυχασμού των Ευρωπαίων ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων «θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος, επίσης, για μεταρρυθμίσεις «αναπτυξιακού χαρακτήρα» που θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι στόχος είναι «η ισχυρή ανάπτυξη και η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σταλεί τα πρώτα μηνύματα από τους Ευρωπαίους προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σχετικά με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρχικά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ- μιλώντας τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup- είχε τονίσει ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος και είχε σημειώσει ότι δεν βλέπει πώς μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».