Κατάσταση χάους, όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και στο πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαπίστωσαν στη σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως έγινε γνωστό, άμεσος στόχος είναι να υπάρξει μια καταγραφή των δεδομένων και να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στον «μπλε φάκελο» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το προσφυγικό περιλαμβάνονται:

  • Η δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
  • Η αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και καλύτερος έλεγχος συνόρων με εντατικοποίηση των περιπολιών – χερσαίες και θαλάσσιες – με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων και ενίσχυση των επιχειρήσεων της FRONTEX. Λειτουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
  • Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.