Μητσοτάκης στο πρώτο Υπουργικό: Είμαστε εδώ για να στήσουμε γέφυρες όχι να υψώσουμε τείχη (live)

Με την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου

Σκληρή δουλειά προκειμένου να επιτευχθούν το συντομότερο δυνατό οι στόχοι της νέας κυβέρνησης, ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους υπουργούς μίλησε για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει, αναφέρθηκε στις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης και σημείωσε με νόημα πως η εποχή του διχασμού και της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας προς τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, υπογράμμισε ότι ότι πλέον οι συνεδριάσεις τους θα πραγματοποιούνται χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. «Καλούμαστε να κερδίσουμε ένα δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο. Αυτό της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης. Την παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη». Δρομολογούνται, είπε ο πρωθυπουργός,  δράσεις σε λίγες ημέρες που άλλοι ήθελαν μήνες για να υλοποιήσουν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι έχουμε το πολιτικό σχέδιο, έχουμε το κατάλληλο επιτελείο. «Αυτό σηματοδοτεί και η σύνθεση. Έμπειροι και νεότεροι, πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς της έδωσαν απλόχερα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και Έλληνες κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής. Η δουλειά έχει ξεκινήσει, πρόσθεσε.

«Ο πρώτος που αξιολογείται είμαι εγώ»

Δεν έκρυψα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης,  προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. «Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρό της. Στις 20-22 Ιουλίου θα γίνουν προγραμματικές δηλώσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Θέλω να σας συγχαρώ με τον τρόπο που χειριστήκατε τις τελετές παράδοσης – παραλαβής, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Το πρώτο νομοσχέδιο

Την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο μας νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου. Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

«Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο. «Πρώτα η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός . Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά και στις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης.

1. Ανάπτυξη

2. Αξία στη δημόσια περιουσία

3. Ασφάλεια στο σπίτι, στη χώρα, και πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα και εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε νέα ηγεσία της ΕΛΑΣ

4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο

5. Εκπαίδευση. «Θα επισκεφτώ την Πέμπτη το υπ. Παιδείας για να συζητήσουμε για το τολμηρό σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι εκπαιδευτικοί

6. Ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες

7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους εργαζόμενων επιχειρήσεων. Ζήτησα από τον κ. Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας ώστε να σταλεί σε όλη την επικράτεια μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε απόκλιση από την εφαρμογή των εργασιακών δεδομένων

8. Αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος

9. Προστασία περιβάλλοντος

10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος

11. Ένα νέο μοντέλο πολιτισμού αλλά
και ενημερώσης με διαφορετική αισθητική

12.Μια ισχυρή Ελλαδα

Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πως θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

  • Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.
  • Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποιο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί».
  • Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε, όπως είπε, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί καμία απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση». Αντίπαλοί μας, όπως είπε, οι δυσκολίες. «Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τελειώνοντας την ομιλία του».

Από νωρίς στα γραφεία τους οι υπουργοί

Πάντως οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης έφτασαν στα υπουργεία τους από νωρίς το πρωί. Λίγο λεπτά μετά τις 7 το πρωί έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ στις 7:34 έπιασε δουλειά στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στις 7:46 ο Βασίλης Κικίλιας μπήκε στο υπουργείο Υγείας ενώ μετά τις 8 σειρά είχε η η υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk