«Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου». Ο τίτλος του συγκλονιστικού πολιτικού θρίλερ του Αλαν Πάκουλα για το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ, χρησιμοποιείται κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση.

Είναι το δημοσιογραφικό κλισέ για τους στενούς συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού, για όσους θα παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις σε κλειστές συσκέψεις, για εκείνους που θα παίρνουν μέρος στον «πρωϊνό καφέ» για τη χάραξη της στρατηγικής της κυβέρνησης στα κρίσιμα θέματα.

Εννοείται ότι με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι του προέδρου της κυβέρνησης αλλάζουν, ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις με τον πρωθυπουργό.

Με άλλους ξεκίνησε π.χ. ο Αλέξης Τσίπρας να συζητά (Φλαμπουράρης, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, ο μακαρίτης ο Μιχόπουλος ή ο επίσης αποθανών Β. Μουλόπουλος), με άλλους πορεύτηκε (Παππάς, Τσακαλώτος, Καρτερός κ.λπ) και με άλλους κατέληξε (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου κ.λπ.).

Κυρίαρχος ο Σκέρτσος

Το ίδιο… έθιμο θα συνεχίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δικό του «οβάλ γραφείο» στα πρότυπα της Ουάσιγκτον. Ακόμη και «προσωπάρχη» έχει ορίσει επί της ουσίας και δεν είναι άλλος από τον Ακη Σκέρτσο, πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, επικεφαλής στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα όταν αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών και στενός φίλος με τον αντιπρόεδρο πλέον της κυβέρνησης, Πάνο Πικραμμένο, αλλά και με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ακης Σκέρτσος

Ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου θα συμμετέχει βεβαίως και στον καθημερινό πρωϊνό καφέ και θα έχει την ευθύνη για το πώς περνά η γραμμή του Μαξίμου στους υπουργούς.

Φυσικά στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού θα βρίσκεται ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πάνος Πικραμμένος. Με ισχυρό συμβολισμό η επιλογή του μιας και η στοχοποίησή του στην υπόθεση της Novartis τον έφερε ταυτόχρονα πιο κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη.

Το τρίτο πρόσωπο που θα έχει ισχυρό ρόλο στη λήψη αποφάσεων είναι ο Στέλιος Πέτσας. Υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι το πρόσωπο της κυβέρνησης και θα περνά τη γραμμή στην κοινωνία. Καλός οικονομολόγος, είχε ακουστεί ότι μπορεί να είναι στο υπουργείο Οικονομικών. Εχει εργαστεί στο Γενικό Λογιστήριο ως διευθυντής του Χρήστου Σταϊκούρα, στον ΟΟΣΑ κλπ. Εχει διαπραγματευτικές ικανότητες, έχει συνομιλήσει αρκετά και με τους Θεσμούς.

Αρχικά είχε το ρόλο του συμβούλου για τα δημοσιονομικά και στη συνέχεια έγινε διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη.

Πρόσωπο – κλειδί, και ίσως ο πιο έμπιστος άνθρωπος του πρωθυπουργού, είναι ο ανιψιός του, γιος της αδερφής του, Γρηγόρης Δημητριάδης. Από τότε που έγινε αρχηγός της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης είχε κοντά του τον κ. Δημητριάδη.

Πρόκειται για έναν αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό 40άρη, ο γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη, ήταν η «σκιά» του αρχηγού και κατάφερε να πετύχει στις κομματικές αποστολές που του ανατέθηκαν. Εχει πολλές συμπάθειες στο κόμμα και θεωρείται ικανός να αναλάβει και το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού πλέον Κ. Μητσοτάκη.

Άλλο πρόσωπο κλειδί είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που πλέον είναι υπουργός Επικρατείας. Είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, καταγόμενος από την Κάρπαθο.

Είχε ακουστεί ότι θα πάει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά τώρα αναλαμβάνει τον συντονισμό του νομοθετικού έργου και θα παίρνει μέρος στον «πρωϊνό καφέ» του «γαλάζιου» οβάλ γραφείου. Ενδεχομένως να παίξει ρόλο και στη Συνταγματική Αναθεώρηση που είναι σε εξέλιξη.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Αλεξάνδρα Γουρζή.

Ο Ζούλας

Στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ο Κωνσταντίνος Ζούλας, πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ και της Καθημερινής. Πέρασε την πόρτα της Πειραιώς και μαζί με τη Μαρία Σπυράκη ανέλαβε την επικοινωνία της ΝΔ. Θα αναλάβει διευθυντής του γραφείου τύπου του Μαξίμου.

Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Ζούλα θα παραμείνει ο Αργύρης Παπαστάθης, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου. Πρόσφατα πήγε στην Πειραιώς και είχε αναλάβει τον διεθνή τύπο. Γνωρίζει άριστα το οικονομικό ρεπορτάζ.

Αλλα πρόσωπα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που θα έχουν ρόλο στο Μαξίμου, είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και ο Αθανάσιος Νέζης.

Πολύ σημαντική συνεργάτης και η Κύρα Κάπη, που τα τελευταία 3,5 χρόνια γύρισε όλη την Ελλάδα 2-3 φορές συνοδεύοντας στις περιοδείες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του Μαξίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαξίμου παραμένει προς το παρόν το κέντρο της κυβέρνησης, ο… Λευκός Οίκος, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει σταδιακά να μεταφέρει την εξουσία στο κτίριο της Β. Σοφίας που παλιότερα στέγαζε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.