Μηνύματα προς όλους για το που… θα το πάει η νέα κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα ραντεβού που έκλεισε στην πρώτη του ημέρα ως πρωθυπουργός.

Η ορκωμοσία τέλειωσε, οι τελετές παραλαβής – παράδοσης έδωσαν ένα πανηγυρικό κλίμα, όμως, ήδη τα μανίκια σηκώνονται γιατί οι καυτές πατάτες είναι πολλές.

Τα τρία πρώτα ραντεβού του νέου πρωθυπουργού δείχνουν ότι έχει βάλει στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις και να μη χάσει ούτε μία ημέρα.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 17:30  συνάντηση γνωριμίας με τον επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria, που βρίσκεται στη χώρα μας. Ο κ. Enria συναντήθηκε σήμερα και με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και στο μενού φυσικά ήταν το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Το πρώτο ραντεβού, επομένως, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η παρούσα κυβέρνηση θα «καεί» αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των κόκκινων δανείων την επόμενη διετία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε «παγώσει» τα δύο σχέδια που είχαν κατατεθεί από το ΤΧΣ και την ΤτΕ, και αυτή η καθυστέρηση δεν είχε κανέναν λόγο, παρά τις προειδοποιήσεις ότι έπρεπε να εφαρμοστεί το ταχύτερο.

Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι θα είναι ένα πεδίο δράσης που θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση προκειμένου να μην «σκάσει» στα χέρια του η βόμβα. Ειδικά από Σεπτέμβριο όπου αναμένονται χιλιάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Το δεύτερο ραντεβού είναι στις 18.00 με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, και προφανώς δεν θα μιλήσουν για… πολιτισμό μόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να γίνουν ανακοινώσεις ή τουλάχιστον να τεθεί ένα πλαίσιο για τη συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτών, συμπράξεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει κάνει πολλές δωρεές και στο χώρο της υγείας αλλά και σε τομείς όπως αναπλάσεις περιοχών με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί μια σημαντική παρέμβαση σε περιοχή της Αττικής.

Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό για τη διάσωση της ΔΕΗ.

Καθόλου τυχαίο και αυτό το τρίτο ραντεβού για τον πρωθυπουργό. Είναι το πιο κρίσιμο θέμα, η «καυτή πατάτα» με όλη τη σημασία της λέξης και ο Κωστής Χατζηδάκης καλείται να βρει άμεσα λύσεις προκειμένου να μην συμβούν τα χειρότερα.

Και τα τρία ραντεβού του κ. Μητσοτάκη, και μάλιστα πριν από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, δείχνουν την πρόθεσή του να διαχειριστεί θέματα που θα φέρουν άμεσο αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό με τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει (αλλαγές στο κράτος, μείωση φορολογικών συντελεστών) θέλει να κλείσει το καλοκαίρι χωρίς να χαθεί ούτε μία ημέρα.

Αλλάζει και το υπουργικό συμβούλιο.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, στη Βουλή για πρώτη και τελευταία φορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναλύσει με συγκεκριμένους στόχους, τον τρόπο λειτουργίας των υπουργείων. Οι υπουργοί θα λάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, θα εξηγήσει βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος, τον τρόπο αξιολόγησης των υπουργών και υφυπουργών και το πώς θα γίνεται ο συντονισμός.

Φαίνεται ότι θα επιλεγεί η σύγκληση μίνι υπουργικών συμβουλίων με τη συμμετοχή του εκάστοτε υφυπουργού που θα αναλύει τις κινήσεις που κάνει, σε ποια φάση βρίσκεται το έργο του, τι πρέπει να γίνει.

Από την άλλη στο μεγάλο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχουν οι υπουργοί αλλά όχι οι υφυπουργοί.

Η Βουλή θα ανοίξει την Τετάρτη 17 Ιουλίου. Το τριήμερο 19-21 Ιουλίου θα διεξαχθεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Ποιο θα είναι το πρώτο ταξίδι Μητσοτάκη; Κι αυτό έχει τους συμβολισμούς του. Στην Κύπρο θα πάει ο νέος πρωθυπουργός, μόλις ο κύπριος πρόεδρος αναρρώσει από την επέμβαση που έκανε πρόσφατα.

Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει μήνυμα και προς την Τουρκία ότι η σχέση Ελλάδας – Κύπρου είναι αδιατάρακτη, ειδικά σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου στην Ανατολική Μεσόγειο παίζονται πολλά παιχνίδια γύρω από τα ενεργειακά ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της, τόσο με τα γεωτρύπανα όσο και με καθημερινές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων.