Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής του κ. Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να βρει μια ισορροπία μεταξύ παλαιών και νεότερων κομματικών στελεχών και τεχνοκρατών με εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Είναι επίσης σαφές ότι πέρα από τους υπουργούς κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση και την υλοποίηση της πολιτικής του θα έχει το επιτελείο που έχει συγκεντρώσει στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Φαίνεται επίσης ότι για μια σειρά υπουργεία , υπήρξαν ταλαντεύσεις – η και αρνήσεις -και κατά συνέπεια «καραμπόλες» μέχρι την τελευταία στιγμή .Αποτέλεσμα οι μέχρι τώρα υπεύθυνοι σε διάφορους τομείς κυβερνητικής πολιτικής να αναλάβουν θέσεις που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο που υποτίθεται είχαν εμβαθύνει ή ασχοληθεί περισσότερο .Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών θα κριθεί όμως εκ του αποτελέσματος.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική εξαγγελία του ότι θα αξιοποιήσει νέα πρόσωπα που μέχρι τώρα δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την εφαρμοσμένη πολιτική. Έτσι στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται 21 πρόσωπα ,που είτε προέρχονται από τον χώρο της πραγματικής οικονομίας, είτε δεν είχαν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Παράλληλα αξιοποίησε και στελέχη με σημαντική κυβερνητική εμπειρία, που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς, αναθέτοντας τους μάλιστα σημαντικά υπουργεία.

Παρά τον σαφή καταρχήν διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, με βάση τουλάχιστον όσα ανακοινώθηκαν, το μεγάλο στοίχημα και για αυτή την κυβέρνηση είναι πως θα λειτουργήσει πιο αποδοτικά αυτός ο συνδυασμός κομματικών στελεχών και τεχνοκρατών, με δεδομένο μάλιστα τον αυξημένο ρόλο του πρωθυπουργικού γραφείου. Η εμπειρία από το παρελθόν πάντως για το επίπεδο συνεργασίας -ή ανταγωνισμού…-υπουργών και υφυπουργών δεν είναι η καλύτερη.

Πέρα όμως από τις όποιες επιλογές προσώπων, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από την αποφασιστικότητα και τη μεθοδικότητα της. Οι πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν, μετά την εμπειρία του Σύριζα έχουν – και δικαίως – αυξημένες απαιτήσεις. Ο πρωθυπουργός μοιάζει αποφασισμένος να τρέξει ,όπως έδειξε και η χθεσινοβραδινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο. Μένει να δούμε αν και οι υπουργοί που επέλεξε θα κάνουν το ίδιο.