Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη το απόγευμα της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των πρώτων, βρέθηκαν μπροστά τις πύλες της κόλασης. Περιήλθαν σε μια κατάσταση η οποία επέτρεπε την αβίαστη εξομολόγηση των προεκλογικών… αμαρτημάτων του Κινήματος Αλλαγής. Δύο ώρες μετά το σκηνικό είχε αλλάξει. Το 8,2% που έδειχναν οι οθόνες των τηλεοράσεων σκόρπισε ικανοποίηση.

Λίγο νωρίτερα, ήταν φανερό ότι το αποτέλεσμα, θα κινούνταν κοντά σε αυτό των ευρωεκλογών, θα ήταν δηλαδή «πολιτικά διαχειρίσιμο». Ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης αλλά και ο υπεύθυνος του στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος Χρήστος Πρωτόπαπας, που είχαν ήδη πάρει θέση στα τηλεοπτικά πάνελ πριν εμφανιστεί το 8%, εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, μια μεγάλη ομάδα νεαρών παιδιών είχαν δημιουργήσει  εορταστική ατμόσφαιρα στο γραφείο του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Λίγα λεπτά αργότερα υποδεχόταν με χειροκροτήματα την Φώφη Γεννηματά στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του ΠαΣοΚ.

Αποτίμηση

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής θα κληθούν να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η γραμμή έχει ήδη δοθεί. Ικανοποίηση για ένα ποσοστό,  που επιτεύχθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία και το οποίο δίνει προοπτική στο Κίνημα Αλλαγής.

Αυτή η ανάγνωση έχει βάση και είναι και κομματικά βολική. Υπάρχει, όμως  και μια άλλη ανάγνωση του αποτελέσματος, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και η οποία εξετάζει το εκλογικό αποτέλεσμα με βάση τις γενέθλιες επιδιώξεις του Κινήματος Αλλαγής και σε σχέση με το μετεκλογικό σκηνικό που δημιουργήθηκε.

Η ιστορία του Κινήματος Αλλαγής είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πολιτικού χώρου που θα ανανέωνε, θα διεύρυνε, θα εξέφραζε και θα ανόρθωνε -πολιτικά και εκλογικά- τη δημοκρατική παράταξη και παράλληλα θα στεκόταν εμπόδιο στη δημιουργία ενός νέου δικομματισμού και συνεπώς στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει, οριστικά, το χώρο.

Τα μετεκλογικά δεδομένα, όμως, λένε ότι ένας νέος δικομματισμός, είναι ήδη εδώ. Αγγίζει το 70%, και οι δύο πόλοι του ενίσχυσαν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Λένε επίσης ότι το 31,5% του Αλέξη Τσίπρα του δίνει, αναμφίβολα, την πρωτοβουλία των κινήσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Η εκλογική στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, που σφραγίστηκε με την σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στηρίχθηκε σε μια εκτίμηση που διαψεύστηκε με τρόπο εκκωφαντικό. Η ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές θα άνοιγε, υποτίθεται, την πόρτα της επιστροφής χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα Αλλαγής.

Αρκούσε να τους δοθεί ένα σήμα αριστερής στροφής.  Οι ψηφοφόροι αυτοί, όχι μόνο δεν ήλθαν αλλά το μήνυμα που έστειλαν είναι ότι αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και στον ΣΥΡΙΖΑ.  Και ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν κατέρρευσε αλλά αύξησε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα μήνα, κατά 8%, δηλαδή κατά ένα Κίνημα Αλλαγής.

Ποιος ο ρόλος τους;

Το 8% είναι  ένα επιτυχές αποτέλεσμα αν ο στόχος σου είναι να καταγραφείς ως μια μικρομεσαία πολιτική δύναμη. Αλλά η δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να αρκεστεί στο ρόλο μιας μικρομεσαίας πολιτικής δύναμης, είναι δύναμη πρωταγωνιστική. Αυτό έχει μάθει ο κόσμος της. Να αποτελεί το αντίπαλο δέος της συντηρητικής παράταξης και την εναλλακτική κυβερνητική λύση. Αυτή την προοπτική την προσφέρει  ο κ. Τσίπρας με το 31,5%.  Και αυτό είναι το μεγάλο του όπλο στη παιχνίδι για την οριστική κυριαρχία στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι δίνει στο Κίνημα Αλλαγής χρόνο.  Χρόνο για να χαράξει στρατηγική αντιμετώπισης της διπλής πίεσης που αναμένεται να αντιμετωπίσει τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν δίνει την εικόνα της αχαλίνωτης δεξιάς που μέσω του …Μιχάλη Χρυσοχοίδη έρχεται για να καταπατήσει δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.  Άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ευθέως ότι θα μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ( ή όπως αλλιώς θα λέγεται) σε κόμμα εκφραστή της προοδευτικής παράταξης. Και είδαν ότι το Κίνημα Αλλαγής στους ψηφοφόρους ηλικίας 17-24 ετών ξεπερνά σε ποσοστά μόνο τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Συμπέρασμα: Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.