Οι αγορές και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ξένοι αναλυτές και επενδυτές είδαν θετικά το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να πετύχει ταχύτερη ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία.

Ξένοι αναλυτές και επενδυτές είδαν θετικά το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να πετύχει ταχύτερη ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία.

Η J.P. Morgan σε ανάλυσή της για το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου αναφέρει ότι δεδομένης της πιο φιλικής στάσης της έναντι του επιχειρείν μία κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε μία οικονομία που έχει σημαντικά περιθώρια βιώσιμης ανάπτυξης για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια ευκαιρία να καταλήξει σε συμφωνία με τη νέα Κομισιόν, συμφωνία που θα οδηγήσει σε κάποια δημοσιονομική χαλάρωση από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, εφόσον αυτή επιτευχθεί υπό το πλαίσιο παράλληλης εφαρμογής αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Berenberg σε note για τις εκλογές έκανε λόγο για έκανε λόγο για κατάσταση «win-win» για Ελλάδα και Βρυξέλλες, σε περίπτωση που καταφέρει η κυβέρνηση να πετύχει γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης. «Η νέα φιλο-μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να ξεκινήσει την άνοδό της πιο δυναμικά» αναφέρει χαρακτηριστικά. .

Η ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές θα τύχει θερμής υποδοχής από τους επενδυτές, επισημαίνει σε έκθεσή της η Capital Economics.

Η νίκη της Ν.Δ με αυτοδυναμία είναι καλό νέο για τη χώρα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να προωθήσει την φιλική προς τις αγορές ατζέντα χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Επίσης σημαίνει πολιτική σταθερότητα καθώς η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να πάει σε νέες εκλογές στους επόμενους μήνες σημειώνει η Capital Economics.

Για επιστροφή στην «επενδυτική βαθμίδα» μέσα στον ορίζοντα που έχει θέσει ο νέος πρωθυπουργός κάνουν λόγο οι Barclays και Nomura, προβλέποντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα του QE, θα βελτίωνε τις συνθήκες για τις τράπεζες και θα οδηγούσε σε σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Η Standard & Poor’s, ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο, ήταν η πρώτη από τις «τρεις αδελφές» που σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών και ενώ επισημαίνει ότι η προσδοκία της πολιτικής αλλαγής ενσωματώνεται ήδη στις «θετικές προοπτικές» που δίνει στην υφιστάμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αναβάθμιση στις 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την S&P, τα μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία μπορούν να δώσουν ώθηση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο τη χώρα. Επομένως, αν η ΝΔ προχωρήσει σε μέτρα όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η μείωση των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τη ταχύτερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τότε το ελληνικό δημόσιο θα «φλερτάρει» με την αναβάθμιση.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk