Ένα από τα στοιχεία που συνέβαλαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το γεγονός ότι η απερχόμενη  κυβέρνηση  στηριζόταν σε μία κοινοβουλευτική… Βαβέλ η οποία απαρτιζόταν από βουλευτές που προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Την ημέρα των εθνικών εκλογών ωστόσο, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν ποιοι από αυτούς αξίζουν να μείνουν στη Βουλή για να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, αυτή τη φορά από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το ίδιο το κόμμα όμως,  φαίνεται πως είχε φροντίσει να δώσει … ντιρεκτίβα σχετικά με το ποιους από αυτούς θα στηριχθούν και ποιοι όχι.

Όλοι θυμούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία λόγω της ισχνής πλειοψηφίας που είχε στη Βουλή, είχε ανοίξει την πολιτική «αγκαλιά» του σε μία σειρά βουλευτών που δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά και κάποιοι από αυτούς  μάλιστα – παλαιότερα τουλάχιστον – διαφωνούσαν ακόμη και σε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως το Μακεδονικό.

Η ευκολία του τέως πρωθυπουργού να δεχθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές όπως η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστα Ζουράρι, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Τέρενς Κουίκ κ.α  ήταν κάτι που είχε ενοχλήσει τους σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή βέβαια του κακού είχε γίνει με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία διεκόπη κατά το ήμισυ εξαιτίας του Μακεδονικού.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι περισσότεροι από τους πρώην βουλευτές που ανήκαν ουσιαστικά σε άλλους πολιτικούς χώρους, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενώ είχαν προστεθεί και αρκετοί νέοι  στο πλαίσιο της περίφημης διεύρυνσης Τσίπρα.

Ποιοι «τιμωρήθηκαν» – Ποιοι στηρίχθηκαν

Ωστόσο όσοι εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως «τιμώρησαν» ορισμένους τους οποίους ενδεχομένως τους θεωρούσαν «ξένο σώμα» στο κόμμα, όπως τον Τέρενς Κουίκ, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και την Κατερίνα Παπακώστα οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι κατείχαν υπουργικές καρέκλες οι ψηφοφόροι τους έστειλαν… σπίτι τους. Εκτός Βουλής έμειναν ακόμη οι Σπύρος Δανέλλης και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Αντιθέτως, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ φαίνεται πώς είχε ρεύμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ή είχε δοθεί πολιτική γραμμή να στηριχθεί. Ο ίδιος άλλωστε δίνει μάχη ψήφο-ψήφο  στον δυτικός τομέα Αθήνας  καθώς προηγείται έναντι του Παναγιώτη Κουρουμπλή με πολύ μικρή διαφορά. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως έγινε και με τον Γιάννη Ραγκούση ο οποίος βρήκε θέση στη νέα Βουλή.

Ακόμη,  ο Βασίλης Κόκκαλης, επίσης από τους ΑΝΕΛ εξελέγη στη Λάρισα  ενώ οι συριζαίοι τίμησαν και τον Κώστα Ζουράρι (υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκη) εξασφαλίζοντας του μία θέση στο κοινοβούλιο. Μάλιστα είναι άξιο λόγου πως ο κ. Ζουράρις άφησε πίσω του παλιές «καραβάνες» του κόμματος όπως τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Τάσο Κουράκη καθώς και τον πρώην υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο.