Οι Βρυξέλλες δεν χάνουν χρόνο απευθύνοντας προειδοποιήσεις για την οικονομία, ενώ η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018, λέει αυστηρά αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας και για καθυστερήσεις στη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Με τους πιστωτές να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους, στέλνοντας σαφές μήνυμα, -ενδεικτικό και ότι αποφάσισαν να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες- ο ίδιος αξιωματούχος κάνει λόγο και για «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

Πιο ήπιος και πάντα αισιόδοξος ο Πιέρ Μοσκοβισί, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει «καλή αρχή» μετά το τέλος του προγράμματος, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι μένουν πολλά να γίνουν. Σε ότι αφορά δε τους στόχους για τα πλεονάσματα παραπέμπει στο Eurogroup.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, φαίνεται να αναγνωρίζει στην νέα ελληνική κυβέρνηση  την ανάγκη να της δοθεί λίγος χρόνος για να αναπτύξει το πρόγραμμα της.

«Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις», είπε ο Σεντένο μιλώντας για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».

Σεντένο: Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο και τις προκλήσεις

«Θα συζητήσουμε την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».

Μοσκοβισί: Μένουν πολλά να γίνουν

Την άποψη ότι παρόλο που μένουν πολλά να γίνουν, η Ελλάδα έχει κάνει μια «καλή αρχή» μετά το πρόγραμμα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει της συζήτησης για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα λάβει χώρα στο σημερινό Eurogroup.

Όπως είπε, η έκθεση δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο «σωστός δρόμος».

Αναφερόμενος στις χθεσινές εκλογές, επανέλαβε τα συγχαρητήρια προς τον νέο πρωθυπουργό, τον οποίο «διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή όπως πάντα θα είναι δίπλα σε κάθε κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που περιμένει με ανυπομονησία ο ελληνικός λαός».

Επανέλαβε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε «καλή συνεργασία» και ο οποίος εργάστηκε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το στόχο του 3,5%, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η απόφαση έχει ληφθεί από το Eurogroup, και μόνο αυτό μπορεί να την τροποποιήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ