Οι μπούκερς καυχιούνται πως δεν πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους όταν ασχολούνται με τον πολιτικό τζόγο. Τα πρακτορεία στοιχημάτων, λοιπόν, βλέπουν νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία. Για την ακρίβεια, η νίκη με αυτοδυναμία δίνει 1,25, ενώ η νίκη χωρίς αυτοδυναμία έχει απόδοση 3,75. Στην περίπτωση που έχουν δίκιο, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου για την εκλογική αναμέτρηση αφορά το είδος της αυτοδυναμίας. Αν, δηλαδή, η γαλάζια κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι οριακή ή θα είναι ευρεία. Πρόκειται για την κρίσιμη ερώτηση για πολλούς ευνόητους λόγους.
Οπως, ας πούμε, επειδή η απάντηση που θα δοθεί σε αυτή θα απαντήσει και σε μια άλλη απορία των ημερών: Πώς θα είναι το Υπουργικό Συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Τα ευρέως διαδεδομένα σενάρια για το μέγεθος της αυτοδυναμίας στις κατ’ ίδίαν συζητήσεις αναλυτών και πολιτικών είναι τρία. Πρώτον: η ΝΔ θα εξασφαλίσει μια οριακή αυτοδυναμία εκλέγοντας μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της τάξης των 152 – 153 βουλευτών. Δεύτερον: μια «ενδιάμεση» αυτοδυναμία με 155 – 156 γαλάζιους να καταλαμβάνουν ένα έδρανο στην Ολομέλεια. Και τρίτον: μια άνετη αυτοδυναμία με 160 και πάνω εκπροσώπους της Κεντροδεξιάς στην εθνική αντιπροσωπεία.

Τα τρία σενάρια

Στο πρώτο σενάριο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο νέος πρωθυπουργός πιθανόν να αναγκαστεί να σχηματίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο με έντονα κομματικό χαρακτήρα. Με στελέχη, επομένως, κυρίως της ΝΔ ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο εσωκομματικών προβλημάτων. Ή ακόμη και μια επανάληψη όσων συνέβησαν στη μητσοτακική κυβέρνηση του 1990-1993. Βέβαια, εδώ υπάρχει κι ο αντίλογος. Για έναν από τους κοινοβουλευτικούς της ΝΔ που έχει γράψει πολλές εργατοώρες στο βουλευτήριο και γνωρίζει την κομματική ανθρωπογεωγραφία, «το σενάριο διαβάζεται και αντίστροφα. Ακριβώς επειδή θα είναι μικρή η πλειοψηφία, κανείς δεν θα αντιδράσει στη μη υπουργοποίησή του ή γενικότερα. Ποιος θα τολμήσει να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση και να επωμιστεί την ευθύνη για κάτι τέτοιο;».

Η ανάγνωσή του βασίζεται και στην υπόθεση πως «άλλη είναι η αντίληψη ισχύος για τον πρωθυπουργό κι άλλη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Παραβλέπει, πάντως, τις υπουργικές φιλοδοξίες των βαρόνων και βαρονέτων του κόμματος που είθισται να «μετρούν» στον αριθμό των σταυρών που συγκεντρώνουν τη σημασία του χαρτοφυλακίου που περιμένουν να αναλάβουν.

Στο δεύτερο σενάριο των 155 – 156 «τα πράγματα θα είναι πιο άνετα» σημειώνει ένας ανεξάρτητος παρατηρητής, «αλλά όχι και τελείως άνετα». Υπονοεί πως ίσως ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να υλοποιήσει σε έναν βαθμό όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για το Υπουργικό του Συμβούλιο – πως θα κυβερνήσει με ανθρώπους της γενιάς του, με εξωκοινοβουλευτικούς, αλλά και με κεντροαριστερούς – όχι όμως σε απόλυτο βαθμό. Θα δύναται, για να το πούμε με ένα παράδειγμα, να τοποθετήσει στις θέσεις των υφυπουργών ανθρώπους των παραπάνω κατηγοριών.

Στο τρίτο σενάριο, άπαντες συμφωνούν πως ο αρχηγός της ΝΔ θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μια κυβέρνηση ακριβώς όπως την έχει φτιάξει στο μυαλό του χωρίς να δεσμεύεται από την τήρηση γαλάζιων ή άλλων ισορροπιών – μιας και οι συνομιλητές του επιμένουν ότι καιρό τώρα εκείνος έχει κατασταλάξει με ποιους θέλει να κυβερνήσει.

Εκτός, βέβαια, από τις εκτιμήσεις των παροικούντων την πολιτική αγορά υπάρχουν και τα σενάρια αυτοδυναμίας που έχουν παρουσιαστεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με βάση τα ευρήματα των γκάλοπ που πραγματοποίησαν την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη. Για την MRΒ υπάρχει εκείνο της επτακομματικής Βουλής στο οποίο η ΝΔ καταλαμβάνει 155 έδρες. Το άλλο της εξακομματικής, στο οποίο καταλαμβάνει 159. Και το τελευταίο της πεντακομματικής, σύμφωνα με το οποίο καταλαμβάνει 163. Για την Pulse, στο ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλής η ΝΔ θα έχει 155 έδρες. Σε αυτό της εξακομματικής 159. Η  Metron Analysis εκτιμά ότι η ΝΔ θα βρεθεί με 155 έδρες, ενώ η ALCO πως θα συγκεντρώσει από 155 ώς 165. Παρεμπιπτόντως, με βάση τον εκλογικό νόμο, το εύρος της αυτοδυναμίας εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Ο χρυσός κανόνας είναι πως για κάθε ένα από τα μικρά κόμματα που δεν περνάει το κατώφλι του 3%, το πρώτο κόμμα παίρνει τέσσερις επιπλέον έδρες.

«Η ώρα των υπουργήσιμων»

Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες ζούμε αυτό που ειρωνικά περιγράφει ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός ως «η ώρα των υπουργήσιμων». Τα ονόματα για κάθε μια από τις υπουργικές καρέκλες δίνουν και παίρνουν. Εκείνοι, όμως, που γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρουν πως είναι απόλυτα ειλικρινής όταν on camera προειδοποιεί τα στελέχη του να μη ράβουν υπουργικά κοστούμια, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αλλά κι όταν λέει σε συνομιλητές του πως θα τοποθετήσει σε κάθε υπουργικό θώκο εκείνον που θεωρεί καλύτερο για τη συγκεκριμένη δουλειά, ή ότι δεν θα προτίθεται να «παρηγορήσει» κανέναν με ένα δευτερεύον υπουργείο – όπως ήθελε η πάγια μεταπολιτευτική πρακτική.

Οσοι υπουργοποιηθούν, πάντως, θα πρέπει να πάρουν κοστούμι prêt a porter. Οι γνώστες επιμένουν ότι «την 9η Ιουλίου το πρωί θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό σχήμα και το απόγευμα θα γίνει η πρώτη του συνεδρίαση στο Μαξίμου». Η επιλογή της τοποθεσίας καθόλου τυχαία δεν είναι. Ετσι, θα σταλεί προς όλους, εντός κι εκτός κόμματος, το μήνυμα «ότι εκεί είναι η έδρα της εκτελεστικής εξουσίας», λέει μια πηγή. Με βάση την εν λόγω πληροφορία θα μπορούσε να εικάσει κάποιος ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει όντως ήδη αποφασίσει, όπως δηλώνει δημόσια, ποιοι θα είναι οι υπουργοί του.

Οι παραπάνω γνωρίζοντες δηλώνουν σίγουροι ότι οι περίφημοι εξωκοινοβουλευτικοί θα είναι κυρίως «τεχνοκράτες, καθηγητές και όσοι δεν χώρεσαν στο Επικρατείας» – το οποίο Επικρατείας αρκετοί εκλαμβάνουν ως μια δεξαμενή υποψήφιων υπουργών ή υφυπουργών. Προσθέτουν δε πως ο τρόπος που καταρτίστηκαν τα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια προδικάζει μια πιο «νορμάλ» Κοινοβουλευτική Ομάδα». Οσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές τους – βλέποντας ποιοι κόπηκαν από αυτά – αντιλαμβάνονται ότι «τέθηκαν οι βάσεις για μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση εξαιτίας των προσωπικών στρατηγικών των μελών της».

Ο σύμμαχος

Οι ρεαλιστές μέσα στο κόμμα διατείνονται ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Μητσοτάκη – και στην, για να το πούμε κομψά, χωρίς κομματικούς περιορισμούς συγκρότηση της κυβέρνησής του – είναι ότι «θεσμικά θα έχει έναν καθαρό ορίζοντα τετραετίας, τον οποίο του χάρισε η συνταγματική αναθεώρηση». «Ποιος νεοδημοκράτης βουλευτής θα υπονόμευε μια νεοδημοκρατική τετραετία;» διερωτώνται.

Κάποιοι κεντροδεξιοί, λοιπόν, έχουν πειστεί ότι εκείνος θα φτιάξει ένα Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς εκπτώσεις στα δικά του στάνταρ. Η πεποίθησή τους εδράζεται στην υπόθεση πως ο Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την καραμανλική (του Καραμανλή του ορίτζιναλ) πεπατημένη: θα επιλέξει πρόσωπα για τα οποία κανένας βουλευτής του δεν θα μπορεί να πει «γιατί αυτός κι όχι εγώ;». Αντιμεθαύριο θα ξέρουμε.