ΚΙΝΑΛ : Πώς κρίνει το αποτέλεσμα – Γιατί περιμένει διπλή πίεση

Στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Η Φώφη Γεννηματά έφτασε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη λίγο πριν τις εννέα. Στην είσοδο είχαν συγκεντρωθεί νεολαίοι του κόμματος που την υποδέχθηκαν με  ένα θερμό χειροκρότημα. Είχε προηγηθεί μια διόρθωση των προβλέψεων που αρχικά έδιναν στο Κίνημα Αλλαγής ένα ποσοστό μεταξύ 6 και 7% που προκάλεσε έντονο προβληματισμό στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.  Και αυτό γιατί οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν υπέστη στρατηγική ήττα αλλά το υψηλό ποσοστό που πέτυχε του δίνει το δικαίωμα να εμφανίζεται ως κυρίαρχος στη μάχη της κεντροαριστεράς. Μάλιστα οι δηλώσεις του, με τις οποίες άφηνε να διαφανούν οι προθέσεις του για κινήσεις ίδρυσης εκ του μηδενός της «προοδευτικής παράταξης» δεν αφήνουν αμφιβολίες για την διπλή πίεση που αναμένεται να δεχθεί το επόμενο διάστημα. Πίεση και από τα αριστερά του λόγω των  κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τα δεξιά του λόγω της εκτίμησης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τη σύνθεση της κυβέρνησής του θα επιχειρήσει να ενισχύσει το κεντρώο του προφίλ.

«Θα πρέπει να χαράξουμε τη νέα γραμμή στις νέες συνθήκες» δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης. Το ποια θα είναι αυτή η γραμμή δεν είναι ξεκάθαρο. Όχι για το ύφος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τις κινήσεις Τσίπρα για την κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι παρά το μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, η απομάκρυνσή του από την εξουσία θα του κοστίσει στη συνέχεια. Η εκτίμηση αυτή μοιάζει πολύ αισιόδοξη και πάντως δεν επιβεβαιώνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να αγγίξει το στόχο του διψήφιου ποσοστού που αποτελούσε το βασικό του στόχο.  Βεβαίως, δεν είχε τις απώλειες που ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν λόγω της απομάκρυνης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο δεν κατάφερε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς που παραμένουν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση της κ. Γεννηματά

Ο Ελληνικός λαός ψήφισε. Οι αποφάσεις του είναι σεβαστές.
Οι πολίτες ψήφισαν για να τελειώσει η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έφερε τον κ. Μητσοτάκη αυτοδύναμο, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται με βάση τα νέα δεδομένα.
Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, σταθεροί στις αρχές της Εθνικής Συνεννόησης.

Το Κίνημα Αλλαγής με βαθιές ρίζες στον λαό, θα συνεχίσει σταθερά την αυτόνομη πορεία του, ως φορέας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ευχαριστούμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, τους υποψήφιους μας, τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες έδωσαν μια άνιση μάχη,  αλλά με θετικό αποτέλεσμα, που δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής.

Με τον αγώνας τους διέψευσαν τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk