Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως στην Κουμουνδούρου δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι. Μπορεί να έδωσαν αμέσως συγχαρητήρια στη ΝΔ για τη νίκη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, στις 7.00 το απόγευμα, πλην όμως συνομιλώντας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζονται αμετανόητα και με περισσή αλοζονεία (που ποτέ δεν τους έλειψε) λένε και τούτα: Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόνον… μία φορά και αυτή τη φορά ήταν οι ευρωεκλογές. Δεύτερον, στις εθνικές εκλογές το ποσοστό του ανέβηκε σε σχέση με τις ευρωεκλογές, έχασε δηλαδή με 9,5 μονάδες και τώρα έχασε περίπου με 8. Τρίτον, πέτυχε το στόχο του που ήταν ένα ποσοστό γύρω στο 30%. Και τέταρτον, κατοχυρώνεται το κόμμα πλέον ως πρωτεύουσα δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτά λένε με την προσθήκη ότι θα είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση για (άκουσον- άκουσον) να κατοχυρώσουν όσα θετικά μέτρα παρείχαν στους πολίτες. Μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτα γι΄αυτό που έγινε.

***

Ο ινδιάνος του Μοράλες, το τασάκι με τον Τσε και τα πούρα του Κάστρο

Φορώντας ένα μαύρο t-shirt ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από την σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να παρακολουθήσουν από εκεί τα exit polls. Για την κυρία Μπαζιάνα δεν ξέρω εάν θα είναι η τελευταία της φορά που εισέρχεται στο Μαξίμου, αλλά για τον κ. Τσίπρα σίγουρα τον περιμένει άλλη μια φορά. Τη Δευτέρα που θα παραδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα κλειδιά του πρωθυπουργικού γραφείου, αφού προηγουμένως αφαιρέσει τα προσωπικά του αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία ένα τασάκι με τη μορφή του Τσε (έτσι κι αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνον δεν καπνίζει αλλά θα εφαρμόσει αυστηρά τον αντικαπνισιτκό νόμο), τον ξύλινο ινδιάνο του Μοράλες, τα πούρα που του δώρισαν όταν πήγε στην Κούβα στην κηδεία του Κάστρο, τις πένες που του χάρισαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας. Τώρα τι θα κάνει ο νέος ένοικος του Μαξίμου με την επίπλωση παραμένει άγνωστο. Αλλά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να έχει έναν πίνακα με χρώμα μπλε για την Ελλάδα και τίποτα άλλο.

***
Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραδώσει τη Δευτέρα στον κ. Μητσοτάκη (που ορκίζεται ως νέος Πρωθυπουργός την ίδια μέρα το μεσημέρι) και ένα άλλο γραφείο, αυτό της Βουλής. Πρόκειται για το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί όταν βρίσκονται στη Βουλή. Δίπλα από το γραφείο αυτό, υπάρχει το γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη, το οποίο άδειασε από την περασμένη εβδομάδα και θα πρέπει κι αυτό να παραδοθεί στον μελλοντικό υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Λίγα μέτρα πιο κάτω (σε προστατευόμενο χώρο στη Βουλή) βρίσκεται το γραφείο του Νίκου Καρανίκα (μέχρι πρόσφατα σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του κ. Τσίπρα) που θα πρέπει κι αυτός να το εγκαταλείψει εάν δεν το έχει ήδη κάνει.

***

Το τελευταίο γκάλοπ του Κυριάκου

Στο περίπτερο της γειτονιάς του στο Κολωνάκι έκανε το τελευταίο του γκάλοπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη το βράδυ μετά την ομιλία του στο Θησείο. Αργά το βράδυ κατέβηκε από το σπίτι του και πήγε σε περίπτερο πλησίον της πλατείας να αγοράσει παγωτό. Εκεί έπιασε συζήτηση με την ιδιοκτήτρια και την ρώτησε «ποιοι άνθρωποι ψηφιίζουν ακόμη ΣΥΡΙΖΑ;». «ΣΥΡΙΖΑ στο Κολωνάκι κύριε πρόεδρε;» απόρησε ένας εκ των συνδαιτημόνων του που άκουγε την ιστορία. «Κι όμως… και μάλιστα ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μου είπε η φίλη μου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ Salon de Briocolage», που έλεγαν παλαιότερα.

***
Μήπως όμως ο Κυριάκος θα κρατήσει ορισμένα στελέχη από την απερχόμενη κυβέρνηση στη δική του; Ρωτήθηκε σχετικώς το Σάββατο το μεσημέρι στο καθιερωμένο γεύμα προς τους δημοσιογράφους και απάντησε ότι «κάποιοι -ελάχιστοι- έχουν κάνει σοβαρή δουλειά και πρέπει να το αναγνωρίσω».

***
Η ταχύτητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε την ήττα

Με το που έγινε γνωστό το πρώτο exit poll ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε την ήττα του. Είχε έτοιμη μάλιστα και ανακοίνωση. Και να σκεφτείτε κορόιδευε τον κόσμο λέγοντας έως την τελευταία στιγμή ότι το παιχνίδι γυρίζει. Στα τηλεοπτικά πάνελ που υπήρχαν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν αμέσως να συγχαίρουν τη ΝΔ. Ιδού λοιπόν η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 7.01 μ.μ., δηλαδή μετά τα αποτελέσματα των exit polls: «Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία που είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Αυτό εξάλλου κάναμε σε όλη μας τη διαδρομή μέχρι σήμερα», έλεγαν και πρόσθεταν στην Κουμουνδούρου πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εντούτοις φαίνεται να κερδίζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό, που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στο τόπο μας».

***
Ο «headhunter» του ΣΥΡΙΖΑ

Εως την τελευταία στιγμή, δηλαδή έως την περασμένη Παρασκευή υπήρξαν καταγγελίες για το βόλεμα των παιδιών του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από την κάλπη. Ωστόσο υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις Συριζαίων που έχουν αναγάγει το νεποτισμό σε τέχνη.Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Νίκος Τρουλλινός, έως τώρα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που οι άσπονδοι φίλοι του τον θεωρούν «ευνοούμενο» του Νίκου Παππά και του Γιάννη Δραγασάκη. Γιατί η περίπτωση του κ. Τρουλλινού είναι ιδιαίτερη; Όπως με πληροφορούν ο εν λόγω κύριος επέτυχε μέσα σε ένα μήνα να βολέψει σε θέσεις με μεγάλα προνόμια σύζυγο και γιο. Αρχικά φρόντισε και διορίσθηκε ο γιός του στη Βουλή, λίγο πριν ξεσπάσει ο σάλος με το «βόλεμα» της θυγατέρας της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Εν συνεχεία μπόρεσε και έβαλε τη γυναίκα του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο κ. Τρουλλινός δεν έχει δεξιότητες μόνον ως χρηματιστής, αλλά έχει ταλέντο και ως «headhunter» ή «executive recruiter», ειδικά όταν πρόκειται για τους δικούς του ανθρώπους…

***
Το φέσι 120 εκατ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Για να ξέρετε: Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο μέχρι πρότινος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αφήνουν στη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη εκκρεμότητα. Πρόκειται για το χρέος της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Μιλάμε για ένα φέσι 120 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, το οποίο εξακολουθεί να αυξάνεται. Πού φταίει όμως ο κ. Σταθάκης και οι συν αυτώ; Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως στο γραφείο του βρίσκονταν εδώ και μήνες συγκεκριμένες προτάσεις διεθνών ελεγκτικών οίκων για το πώς θα τεθεί σε αναγκαστική διαχείριση η αμαρτωλή λιπασματοβιομηχανία, ώστε να φύγει η διοίκηση από τα χέρια του Λαυρεντιάδη και της ομάδας του και να αναληφθεί από ελεγκτικό οίκο που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ και του Δημοσίου.Όμως ο κ. Σταθάκης κράτησε όλο αυτό το διάστημα τη συγκεκριμένη εισήγηση στο συρτάρι, νομίζοντας ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Μ΄αυτό το τρόπο εμμέσως πλην σαφώς παρείχε στήριξη στον υπόδικο επιχειρηματία. Αξίζει να τονισθεί ότι και ο αποπεμφθείς κακήν κακώς διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης είχε πολλάκις αναφερθεί στην αναγκαστική διαχείριση, αλλά και εκείνος δεν έφερε ποτέ το θέμα στα συλλογικά όργανα της εταιρείας (Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση). Πηγές των μετόχων θυμίζουν ότι η διοίκηση της εταιρείας και άρα η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που διοικούν και οι οποίοι ασφαλώς ελέγχονται για τα πεπραγμένα τους…

***
Μια οχιά στις εκλογές

Ξαφνικά, όπως αναφέρει το xiromeronews.blogspot.com, οι κάτοικοι στη Βόνιτσα (εκλογικό τμήμα στον Αετό Ξηρομέρου, στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας) είχαν πάει να ψηφίσουν, αλλά και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, «πάγωσαν», όταν είδαν στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο, να… κόβει βόλτες ένα φίδι! Το φίδι, που λέγεται πως είναι οχιά, προκάλεσε εύλογο φόβο στους ανθρώπους που το είδαν ξαφνικά μπροστά τους και μετά από ολιγόλεπτη «επιχείρηση», το φίδι απομακρύνθηκε…