Την ίδρυση συντονιστικού οργάνου και τον διορισμό «Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» προβλέπει νέο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο «Συντονιστής Κυπριακών Υποθέσεων», τον οποίο θα διορίσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και θα επέχει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή υπουργού, θα είναι επιφορτισμένος –σύμφωνα με το διάταγμα- για το γενικό συντονισμό με τον πλέον κατάλληλο τρόπο όλων των σχέσεων της Τουρκίας με το ψευδοκράτος.

Πιο συγκεκριμένα, αποστολή του «Συντονιστή» θα είναι η εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης της οικονομίας κυρίως του ψευδοκράτους σε συντονισμό με τις τ/κ αρχές.

Με άλλα λόγια, θα συντονίζει και θα σχεδιάζει την παροχή της οικονομικής, υλικής και τεχνικής βοήθειας που θα προέρχεται από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, αναφέρει το sigmalive.com.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν επίσης, κατόπιν έγκρισης της τουρκικής προεδρίας, προσωρινές ομάδες εργασίας με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών, προκειμένου να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εφαρμογή των οικονομικών προγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος.

Οι αρχές του ψευδοκράτους θα ενημερώνουν για κάθε θέμα τον αρμόδιο ‘Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων’ της Τουρκίας και θα ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν διαμειφθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε μια εβδομάδα οι γεωτρήσεις του «Γιαβούζ»

Η κίνηση αυτή γίνεται μία εβδομάδα πριν το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αρχίσει γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ενέργειας της Τουρκίας Φετίχ Ντονμέζ.

«Με τη βοήθεια του Θεού, σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε γεώτρηση, την πρώτη για το Γιαβούζ» δήλωσε ο Ντονμέζ προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί κοντά στην περιοχή της Καρπασίας όπου η Άγκυρα διαθέτει άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Ντονμεζ προς το παρόν το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στην Μερσίνη για ανεφοδιασμό και κάποιους τεχνικούς ελέγχους.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιδίδεται σε μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια να βάλει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα.