Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ονδούρα από τον Απρίλιο λόγω της «υπέρμετρης χρήσης βίας» από πλευράς του στρατού εναντίον των διαδηλωτών, κατήγγειλε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

«Το μήνυμα του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (ΧΟΕ) είναι πολύ σαφές: αν φωνάζεις έξω ο ΧΟΕ και απαιτείς αλλαγή, μπορεί να το πληρώσεις πολύ ακριβά. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν» τόνισε σε ανακοίνωση της ΜΚΟ η Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας, επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την αμερικανική ήπειρο.

Στο ίδιο κείμενο, που παρουσιάζει τα αποτελέσματα επιτόπιας έρευνάς της, η οργάνωση προσθέτει πως «στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να φιμώσει τις φωνές που απαιτούν την παραίτησή του, ο πρόεδρος Ερνάντες χρησιμοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις για να θέσει υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις».

Και αυτό είχε «έναν απολογισμό πολύ ανησυχητικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα» συνεχίζει η Αμνηστία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν γιατρούς και εκπαιδευτικούς και έχουν αντίστοιχα 10.000 και 60.000 μέλη διαδηλώνουν και κλείνουν δρόμους σε διάφορες περιοχές της Ονδούρας, απαιτώντας την αποχώρηση του προέδρου, παρά το ότι αποσύρθηκαν δύο διατάγματα που είχαν κατ’ αυτές στόχο την «ιδιωτικοποίηση» της υγείας και της παιδείας.

Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν «από πυροβόλα όπλα» στρατιωτικών ή αστυνομικών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα και αδιακρίτως λιγότερο φονικά όπλα, όπως δακρυγόνα ή σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς» τονίζει η οργάνωση.

Ο Χοσέ Κοέγιο, αξιωματικός της διυπηρεσιακής δύναμης εθνικής ασφαλείας (FUSINA), που συμπεριλαμβάνει στελέχη του στρατού, αντέτεινε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις των Αρχών είχαν στόχο την «αποκατάσταση της τάξης» και της ελεύθερης κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον ίδιον αξιωματικό, «στην πλειονότητά τους οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές», αλλά «σε ορισμένες περιπτώσεις παρεισέφρησαν ριζοσπαστικές ομάδες, που επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς, πυρπόλησαν αυτοκίνητα, εγκαταστάσεις της αστυνομίας, λεηλάτησαν, έκλεψαν».

Ο εκπρόσωπος της FUSINA διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο συμπλήρωσε ότι ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες και κοκτέιλ μολότοφ, τραυματίζοντας μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτές.

Από την πλευρά του, ο Χαΐρ Μέσα, εκπρόσωπος της αστυνομίας, διαβεβαίωσε ότι τα στελέχη της δε χρησιμοποίησαν θανατηφόρα όπλα εναντίον διαδηλωτών και επιδεικνύουν πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)