Στο One Channel μίλησε ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος που βρίσκεται στο ιστιοφόρο Alex το οποίο παραβίασε την ιταλική απαγόρευση και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας δεκάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο πριν από δύο μέρες διασώθηκαν από τα διεθνή ύδατα, 69 μίλια από τη Λιβύη 59 πρόσφυγες, εκ των οποίων 11 γυναίκες, 12 ανήλικοι και 4 μωρά.

«Έκτοτε περιφερόμαστε στη θάλασσα και δεν ξέρουμε που να πάμε» δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος τονίζοντας ότι οι συνθήκες στο ιστιοφόρο αυτή τη στιγμή είναι τραγικές.

«Δεν είμαστε ένα διασωστικό καράβι ή ένα τάνκερ, είμαστε ένα ιδιωτικό ιστιοφόρο σκάφος που αυτή τη στιγμή είναι ασφυκτικά γεμάτο και δεν μπορούμε να πλεύσουμε πουθενά έτσι» ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε: «Ο καιρός είναι πολύ καλός και δεν έχουμε εκπέμψει σήμα κινδύνου για εμάς αλλά έχουμε ιταλική σημαία και δεν μας αφήνουν να πάμε στο λιμάνι μας. Δεν μας αφήνουν να πάμε μπροστά αλλά ούτε και παίρνουν τους ναυαγούς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Η λύση που προτάθηκε στους διασώστες είναι να πάνε στο λιμάνι της Μάλτας αλλά όπως δηλώνουν είναι αδύνατον να διανύσουν άλλα 100 μίλια ανοιχτής θάλασσας με τόσες πρόσφυγες πάνω στο σκάφος. «Αυτό που μας ζητάνε είναι εγκληματικό» τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος και ανέφερε ότι τους έχουν προμηθεύσει με πόσιμο νερό αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη τρεχούμενου νερού για τις τουαλετες».

Από τους συνολικά 59 πρόσφυγες οι 13 απομακρύνθηκαν από το σκάφος με ιατρική εκκένωση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω 46 πρόσφυγες και εννέα άτομα πλήρωμα.

Όσον αφορά για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε ότι ο Σαλβίνι «έχει αναγάγει σε προσωπική του υπόθεση τον πόλεμο με τους ναυαγούς και τους διασώστες και με ανάρτηση του στα social media ανέφερε ότι μας πρότεινε να πάμε σε λιμάνι στη Μάλτα και αρνηθήκαμε. Σε αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται να φύγουμε στο πέλαγος. Αν συμβεί κάτι ποιος θα πάρει την ευθύνη;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Τέλος ο κ. Αποστολόπουλος έκανε σαφές ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια καθώς οι συνθήκες είναι τραγικές και έχουν φτάσει στα όριά τους. «Ελπίζουμε να λήξει το θέμα από στιγμή σε στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.