«Ένας κάτοικος της Μακρυνίτσας προσφέρει μια ελληνική σημαία στον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να δώσουν αποφασιστική νίκη στο κεντροδεξιό κόμμα του». Αυτό υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η οποία με δημοσίευμα της αναφέρεται στο θέμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα και την πολιτική αλλαγή που όπως όλα δείχνουν.

Το δημοσίευμα αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη πολλά των τελευταίων ημερών, που όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το τέλος του λαϊκισμού του Αλέξη Τσίπρα και την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία φέρνει θετική αύρα στις αγορές.

«Το 2015, η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή ενός κύματος επαναστάσεων λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο, ανεβάζοντας στην εξουσία μια ομάδα αριστερών ριζοσπαστών, που υποσχέθηκε να απορρίψει την οικονομική λιτότητα. Τώρα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να τερματίσει την επανάσταση» γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να φέρουν μια αποφασιστική νίκη στο ίδιο κεντροδεξιό κόμμα που κατείχε την εξουσία πριν από τους λαϊκιστές… Ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ένας πρώην τραπεζίτης, που πίνει τον καφέ του σε μια κούπα αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ».

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που γνώρισε την κορύφωση του λαϊκισμού. Και μετά οδηγήθηκε σε αποπληθωρισμό» υποστηρίζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Το αποτέλεσμα είναι μια ασυνήθιστη στροφή σε ένα κεντροδεξιό κόμμα που δεν σκοπεύει να ρίξει βόμβες. Τα ηγετικά στελέχη της Κεντροδεξιάς λένε ότι θέλουν να μειώσουν τους φόρους και να κάνουν τη χώρα των 11 εκατομμυρίων πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Είναι έτοιμοι να κερδίσουν» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Εξακολουθούν να έχουν δύναμη τα μαζικά κόμματα; Η απάντηση στην Ελλάδα είναι σαφώς »ναι»» δηλώνει ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που πιθανόν θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός. Άλλες χώρες που εξέλεξαν πολιτικούς μετά την ελληνική εξέγερση (του λαϊκισμού) εξακολουθούν να… εκτελούν τα πειράματά τους» συμπληρώνει.

«Ένας συνασπισμός λαϊκισμού έκλεισε μόλις ένα χρόνο στην εξουσία στην Ιταλία. Οι εθνικιστές ακροδεξιοί και οι Πράσινοι σημείωσαν νίκες στις ευρωεκλογές του Μαΐου… Σε λίγες περιοχές , η υποστήριξη για τους λαϊκιστές μπορεί να είναι ήπια. Στη Γερμανία, το ποσοστό που έλαβε το αντιμεταναστευτικό κόμμα »Eναλλακτική για τη Γερμανία» μειώνεται. Το ακροδεξιό »Κόμμα Ελευθερίας» της Αυστρίας αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό» τονίζει για να καταλήξει πως «καμία χώρα δεν έχει κάνει τόσο αποφασιστική στροφή όσο αυτή που αναμένεται να κάνει η Ελλάδα. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε αδύναμος να κυβερνήσει. Μεταξύ άλλων, ζήτησε την διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια συμφώνησε σε άλλο μνημόνιο».