Στη Ρώμη μεταβαίνει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Βατικανό. Η επίσκεψη- αστραπή πραγματοποιείται σε καιρό κρίσης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα , τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, καθώς και με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο.

«Τα οικονομικά ζητήματα θα έχουν προτεραιότητα. Οι εμπορικές ανταλλαγές μας δεν καταφέρνουν να ανέβουν και πάλι στο επίπεδο που ήταν πριν από το 2014» (δηλαδή στα 54 δισεκ. δολάρια), υπογράμμισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ την παραμονή της επίσκεψης. «Εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των δικών μας ανταποδοτικών κυρώσεων, η Ιταλία έχει κατέβει από την 3η-4η θέση στον κατάλογο των οικονομικών εταίρων μας, στην 8η», δήλωσε.

Ο Πούτιν επιθυμεί να συνομιλήσει με τις ιταλικές αρχές σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, τη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη, καθώς και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 μήνες, αντιμετωπίζει ευνοϊκά τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, είναι ένθερμος θαυμαστής του. «Ανδρες όπως αυτόν, που έχουν στην καρδιά τους το συμφέρον των πολιτών τους, χρειαζόμαστε δεκάδες στην Ιταλία», δήλωσε ο Σαλβίνι.

«Θα είμαστε αυτοί που θα προωθήσουν μια αναθεώρηση του συστήματος κυρώσεων» που επιβλήθηκαν από την ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, είχε δηλώσει στην αρχή της θητείας του ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιταλία πραγματοποιείται, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς βρίσκονται στο χειρότερο σημείο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας των διαφωνιών για τη Συρία και την Ουκρανία, υποψιών για ανάμιξη σε εκλογικές αναμετρήσεις και κατηγοριών για κατασκοπεία.

Στο Βατικανό

Στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντήσει στο Βατικανό τον πάπα Φραγκίσκο. Η συνάντηση θα είναι η τρίτη μεταξύ των δύο ανδρών. Ο πάπας είχε υποδεχθεί για τελευταία φορά τον Ρώσο πρόεδρο τον Ιούνιο του 2015.

Με την ευκαιρία εκείνη ο πάπας είχε καλέσει τον επικεφαλής του Κρεμλίνου «να κάνει μια σημαντική και ειλικρινή προσπάθεια για να φέρει την ειρήνη» στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες στη χώρα αυτή, όπως επιθυμούσαν οι Ουκρανοί καθολικοί.

Σήμερα ο Πούτιν και ο πάπας πρόκειται να συζητήσουν κυρίως για την «προστασία των χριστιανικών ιερών τόπων στη Συρία», είπε ο Ουσακόφ. «Προς το παρόν δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη ενδεχόμενη πρόσκληση του πάπα για να επισκεφθεί τη Ρωσία», διευκρίνισε.

Ανεπίσημη επίσκεψη στον Μπερλουσκόνι

Σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Ρώμης -συνολικά 50 δρόμοι– έχει αποκλειστεί ενόψει της επίσκεψης Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα γευματίσει με τον Σέρτζο Ματαρέλα, πριν συναντηθεί με τον Τζουζέπε Κόντε. Μετά από τις κοινές δηλώσεις του,  οι Πούτιν και Κόντε θα εκφωνήσουν ομιλίες σε φόρουμ ρωσο-ιταλικού διαλόγου.

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο, θα τους συναντήσουν στη συνέχεια για το επίσημο δείπνο.

Πριν αναχωρήσει το βράδυ από την Ιταλία, ο Πούτιν θα δει επίσης ανεπίσημα τον καλό του φίλο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ