Με παραπομπή στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων που έχουν εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτηρίζει την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα «καθαρή» και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με τον νόμο σε οποιανδήποτε περίπτωση θα διατηρείται στο Εθνικό Ταμείο ποσό πέραν του 50% των συνολικών εσόδων και ως εκ τούτου είναι απολύτως διασφαλισμένα τα όποια δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο Πρόεδρος και η κυπριακή κυβέρνηση περιμένει αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ούτως ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Κρεσέντο επιθετικότητας από Τσαβούσογλου-Ερντογάν

Η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης ήλθε λίγες ώρες μετά τις νέες προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγες μόλις ώρες αφότου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν απείλησε Ελλάδα και Κύπρο, λέγοντας πως «ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και πώς θα το κάνουμε».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην κρατική τηλεόραση TRT ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν».Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως «όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’’ και του τουρκοκυπριακού λαού».

Ερντογάν: Αν χρειαστεί στη Μεσόγειο θα μιλήσουμε με γλώσσα που καταλαβαίνουν

Το πρωί της Πέμπτης, ευθείες απειλές κατά Αθήνας και Λευκωσίας εκτόξευσε και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας στα ύψη την ένταση που έχει δημιουργήσει με ευθύνη της η Αγκυρα στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Ένα εξ’ αυτών ήταν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπου, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, η Αγκυρα «κάνει όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε». Στο σημείο αυτό, όμως, δεν δίστασε έστω κι έμμεσα να επιτεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα».

«Αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουνε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η «νότια Κύπρος» δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.

Παράλληλα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου και τόνισε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της «νότιας Κύπρου», η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο, τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα».

Ο τουρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Τουρκική κρατική τηλεόραση TRT.

Εκεί δήλωσε πως «δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν».

Ολόκληρη η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Ως απάντηση στις δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μεσούτ Τσαβούσογλου, παραπέμπουμε στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου 2019.

Η απόφαση αυτή και η τοποθέτηση της Ε.Ε. είναι καθαρή και η κοινή θέση όλων είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναγνωρίζονται από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Είναι με αυτό τον τρόπο που γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο ούτε και θα ακολουθήσουμε τη ρητορική της έντασης και της σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκία.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Τσαβούσογλου και την αναφορά του σε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε ποτέ ούτε λέει ότι δεν είναι εξασφαλισμένα τα όσα αναλογικά δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι. Τουναντίον για το σκοπό αυτό έχει ήδη θεσπιστεί και σχετική νομοθεσία.

Όπως είναι καλά γνωστό, στη διάρκεια των συνομιλιών έχει υπάρξει σχετική σύγκλιση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κατά τρόπο που μέχρι και τη Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα στις διαπραγματεύσεις.

Η σχετική σύγκλιση διελάμβανε από τη μια ότι η διαχείριση του φυσικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και ως εκ τούτου εκεί θα είχαν λόγο όλοι οι Κύπριοι πολίτες και, από την άλλη, μια σχετική διαδικασία για διαμοιρασμό των σχετικών εσόδων.

Μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη έχει υιοθετηθεί και ισχύει νομοθεσία του κράτους που προβλέπει ότι τα όποια έσοδα από ενεργειακούς πόρους της χώρας δεν βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε Κυβέρνησης ούτε και μπορεί να διατίθενται άλλως πώς παρά μόνο μέσω ενός ειδικού εθνικού επενδυτικού ταμείου. Σύμφωνα με το νόμο σε οποιανδήποτε περίπτωση θα διατηρείται στο Ταμείο ποσό πέραν του 50% των συνολικών εσόδων και ως εκ τούτου είναι απολύτως διασφαλισμένα τα όποια δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων.

Επομένως, δεν ευσταθεί η εντύπωση που δημιουργείται από τη δήλωση του κ. Τσαβούσογλου ότι γίνεται λόγος μόνο για «μελλοντική διασφάλιση», αφού τα όποια έσοδα έχουν ήδη διασφαλιστεί με νόμο που βρίσκεται σε ισχύ.

Ο Πρόεδρος και η κυπριακή κυβέρνηση περιμένει αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ούτως ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού».

Πηγή: Philenews